Speurders gebruiken leugendetector in sabotagezaak Doel

Speurders zetten leugendetector in om nieuwe aanwijzingen te verzamelen voor onderzoek naar sabotage in Doel 4 ©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

Speurders zetten de leugendetector in om het onderzoek naar de sabotage van Doel nieuw leven in te blazen. Na een jaar is er nog steeds geen doorbraak.

Volgens De Standaard zijn alle werknemers die op het moment van de sabotage aanwezig waren in de turbinezaal van kernreactor Doel 4, uitgenodigd voor een verhoor met leugendetector. De sabotage zelf was eenvoudigweg een kraan opendraaien, maar weten waar die kraan zich bevindt, is een andere zaak. Net om die reden vermoeden de speurders dat de schuldige(n) zich onder de werknemers bevindt.

Speurders hebben na een jaar nog steeds geen duidelijke aanwijzingen over de sabotage van Doel. De saboteur heeft duidelijk zijn best gedaan om zo weinig mogelijk sporen achter te laten. Er stonden geen camera's gericht op de plaats delict en doordat er nog een tiental anderen op de plek aanwezig waren, zijn de materiële sporen zo goed als onbruikbaar

Speurders hopen via de leugendetector aanwijzingen te krijgen voor bepaalde pistes. Het dient evenwel enkel als hulpmiddel, want het verhoor met leugendetector kan nooit als sluitend bewijs dienen tijdens een rechtszaak. 

De kraan stond op de afvoerbuis van de smeerolie voor de turbine. Het is een afsluiting tussen de stoomturbine en het oliereservoir, waarnaar de olie snel moet kunnen weglopen in geval van een incident, zoals brand. Volgens Electrabel, de uitbater van de kerncentrale liep de schade ten gevolge van de sabotage op tot 3 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud