start-ups

Start-up verkleint energiefactuur van Brantano en Sunparks

©PETER MAENHOUDT

Het Belgische nanoGrid haalde 600.000 euro vers kapitaal op. Het bedrijf knipt via gesofisticeerde technologie in de energiefactuur van bijvoorbeeld McDonald’s, Brantano en SunParks.

NanoGrid haalde zopas 600.000 euro vers kapitaal op bij twee business angels. ‘We zijn sterk aan het groeien’, zegt oprichter Joost De Smedt. Het bedrijf bestaat pas sinds 2012 maar kon al snel na de opstart uitpakken met een groot contract in India voor het energiebeheer in een paar honderd vestigingen van McDonald’s. Daarmee nam het een vliegende start, maar intussen ligt de focus vooral op de Belgische markt. ‘Laat ons hier eerst nog wat rijpen’, klinkt het.

nanoGrid, met intussen 15 werknemers, installeert bij klanten sensoren en meters om het verbruik van gas, elektriciteit en water in verschillende ruimtes op afstand gade te slaan en via gecompliceerde algoritmes bij te sturen.

‘Wij regelen bijvoorbeeld de verwarming, ventilatiesystemen en verlichting. Zo vermijden we onder andere dat het verwarmingssysteem van een winkel te hard draait tijdens openingsuren of onnodig draait na sluiting. In zorgcentra staan we in nauw contact met technici, om bijvoorbeeld meteen waterlekken op te sporen.’

5.000
Nanogrid-oprichter Joost De Smedt: ‘Met onze technologie kan een schoenenketen al snel 5.000 euro per jaar per winkel besparen.’

Het concept begint aan te slaan. Al 350 winkels in België zijn uitgerust met de technologie van nanoGrid. Onder andere Bristol (het vroegere Shoe Discount), Pizza Hut, Bratano, de papierwarenketen AVA en Lunch Garden zijn klant. ‘En we hebben nog proefprojecten lopen met 15 grote ketens waaronder electrozaken en supermarkten’, klinkt het. De mogelijke besparingen zijn dan ook niet min. ‘Voor een winkel van een schoenenketen spreken we toch over 30 procent energiebesparing. Dat komt snel neer op 5.000 euro besparing per jaar. En voor andere klanten gaat het over veel meer’, aldus De Smedt.

We zien nog veel potentieel bij de overheid, meer specifiek in scholen. Je wil niet weten hoeveel energie daar verspild wordt. Het is huilen met de pet op.
Joost De Smedt
oprichter nanoGrid

Voor Armonea bijvoorbeeld, dat in zijn 80 woonzorgcentra het systeem heeft geïnstalleerd. Of voor het vakantiedomein Sunparks in De Haan, dat zijn zwembad, sauna, cafetaria, bungalows, enzovoort laat aansturen door de ploeg van nanoGrid.

De Smedt ziet nog veel potentieel bij de overheid, meer specifiek in scholen. ‘Je wil niet weten hoeveel energie daar verspild wordt. Het is huilen met de pet op.’

Met het verse kapitaal wil nanoGrid zich versterken op de Belgische markt, en voorzichtig rondkijken in Nederland en Frankrijk . ‘We denken vanaf 2017 winst te maken. We zijn met enkele grote potentiële klanten aan het praten. Als één ervan toehapt, is het binnen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect