Stroomfactuur helft duurder in jaar tijd

©BELGAIMAGE

Gemiddeld Vlaams gezin betaalt 331 euro meer.

De elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin zal in maart 2016 de helft hoger liggen dan begin 2015. Dat komt doordat allerlei componenten van de stroomfactuur naar omhoog gaan.

De elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin met drie personen in Vlaanderen stijgt naar 911 euro in januari. Dat is 235 euro meer of een stijging van 35 procent in een jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.

In maart komt daar nog de Turteltaks bij. Dat betekent dat de elektriciteitsfactuur tussen januari 2015 en maart 2016 met 49 procent stijgt. Dat komt overeen met een toename met 331 euro naar 1.007 euro.

De overheden hebben nooit berekend wat de subsidies kosten. De gevolgen moeten we nog dragen tot 2035.
ronnie Belmans
energie-expert

De prijsstijging is het gevolg van verschillende aanpassingen in enkele maanden tijd, waaronder de stijgende distributienettarieven (12 euro), de afschaffing van de gratis stroom (81 euro), de btw-verhoging van 6 naar 21 procent, en de Turteltaks (100 euro).

©Mediafin

De stijgende distributienettarieven en de Turteltaks dienen voor de financiering van de steun aan bestaande en toekomstige groenestroomprojecten. Stef Proost, milieueconoom aan de KU Leuven, heeft er geen goed woord voor over. ‘Er is zeer slecht geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Daardoor zijn de subsidies in Vlaanderen grotendeels weggegooid geld.’ Proost redeneert dat het zinloos is om de hernieuwbare energie absoluut in Vlaanderen te willen realiseren.

Ronnie Belmans, CEO van het onderzoeksinstituut Energyville en erevoorzitter van de stroomnetbeheerder Elia, treedt hem bij. ‘We hebben veel te veel betaald voor de allerduurste technologie, en daar draaien we nu voor op. De overheden hebben nooit berekend wat het allemaal gaat kosten. In totaal hebben we al 12 tot 13 miljard gespendeerd aan subsidies voor zonnepanelen. De gevolgen zullen we nog moeten dragen tot 2035. ’

‘Ja, natuurlijk is er de Europese opdracht dat we onze uitstoot moeten verlagen, en dat we groene stroom moeten produceren. Maar niemand zegt dat we dat niet tegen de laagste prijs mogen doen’, vervolgt Belmans. ‘Zonne-energie was bijvoorbeeld nog veel te duur toen de subsidies ervoor werden geven. Ook de zes windturbines voor de kust van Oostende hebben ons kapitalen gekost. De beslissing van minister Turtelboom om het aantal windturbines op land te verdubbelen naar 500 à 600 is wel goed.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content