Verkoop Indaver draait uit op duel Suez-Attero

De site van Indaver in Stabroek. Indaver is België's grootste afvalverwerker. ©Wim Kempenaers (WKB)

De verkoop van de Vlaamse afvalverwerker Indaver lijkt uit te draaien op een strijd tussen Suez Environnement en Attero. Met Katoen Natie als belangrijke outsider.

De verkoop van Indaver door zijn Nederlandse hoofdaandeelhouder Delta is zijn laatste fase ingegaan. Eind februari dienden vijf partijen een bindend bod op de Vlaamse groep in: het duo Suez Environnement/Itochu (Japan), de Nederlandse afvalverwerker Attero en zijn eigenaar Waterland, de Chinese groep Fosun, de Vlaamse logistieke groep Katoen Natie van Fernard Huts en het Zweedse investeringsfonds EQT.

Volgens onze informatie liggen de Chinezen van Fosun definitief uit het proces en lijkt EQT niet in de bovenste lade te liggen. Meerdere bronnen stellen daarentegen dat Attero en de tandem Suez Environnement/Itochu de beste kaarten hebben. Ze zien in Katoen Natie een belangrijke en niet te onderschatten outsider, die onder meer de troef van de Vlaamse verankering kan uitspelen. Niet onbelangrijk in een dossier waarin de politiek een rol speelt. In de komende dagen of weken wordt duidelijk wie Indaver binnenhaalt.

Schuldafbouw

De Nederlandse milieugroep Delta wil af van Indaver om zijn schuldenlast af te bouwen. Delta bezit 75 procent van Indaver, de grootste Belgische afvalverwerker. De rest van de aandelen is in handen van de Vlaamse overheid (16%) en zes industriële bedrijven (9% - BASF Antwerpen, Bayer, Borealis Polymers, Janssen Pharmaceutica, Solvay en Tessenderlo Chemie). Wat de houding van de Vlaamse regering en die privépartners zal zijn bij de verkoop, is niet bekend.

Indaver werd onder de vleugels van Delta het vlaggenschip van diens milieudivisie. De Vlaamse groep groeide via de overname van het Duitse milieubedrijf SAV en de bouw van een verbrandingsoven in Meath (Ierland) uit tot een Europese speler. Indaver had ook zijn zinnen gezet op het Nederlandse Attero, de voormalige milieudivisie van Essent. Maar de private-equitygroep Waterland - in ons land onder meer bekend als aandeelhouder van Sarens - haalde de buit binnen. Attero en Waterland bieden nu samen op Indaver.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud