Advertentie
opmerkelijk

Vrouwen aan de macht bij GDF Suez

Isabelle Kocher (rechts) en Judith Hartmann, respectievelijk de operationeel en financieel directeurs van GDF Suez ©REUTERS

De Franse energiereus GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, gaat zijn raad van bestuur flink vervrouwelijken. Door een herschikking, waar Albert Frère verdwijnt, zal 63 procent van de bestuurders vrouw zijn.

Energiebedrijven waren jarenlang een gesloten mannenbastion, maar dat is bij GDF Suez nu helemaal anders. De top van het bedrijf vervrouwelijkt aan sneltreinvaart. Zowel in de raad van bestuur als in het directiecomité nemen vrouwen sleutelposities in.

GDF Suez gaat op de aandeelhoudersvergadering van 28 april een zijn raad van bestuur herschikken. Enkele oudgedienden zoals de Belgische miljardair Albert Frère, verdwijnen uit het bestuur en hun plaats zal worden ingediend door vrouwen.

Als de aandeelhouders met de veranderingen instemmen zullen 11 van de 19 bestuurders (58%) vrouwen zijn. Als - zoals de Franse regels voorschrijven - geen rekening gehouden wordt met de bestuurders die verkozen worden door het personeel, komt het quota vrouwen in het bestuur uit op 63 procent. Dat is het hoogste cijfer van alle grote Franse beursgenoteerde bedrijven in de CAC40 index.

Ook in het management zijn vrouwen aan een opmars bezig. Isabelle Kocher werd eind vorig jaar benoemd tot ondervoorzitter van het directie-comité en operationeel directeur. Ze zit daarmee klaar om topman Gérard Mestrallet op te volgen. Judith Hartmann werd recent benoemd tot nieuwe financieel directeur.

GDF Suez scoorde voordien al erg hoog met de vertegenwoordiging van vrouwen in zijn beslissingsorganen. Het Amerikaanse Corporate Women Directors International (CWDI) plaatste GDF Suez vorig jaar op de derde plaats van de Fortune Global 20-bedrijven. Het Amerikaanse Procter & Gamble en het Noorse Statoil stonden in die rangschikking op de eerste plaats, gevolgd door het Franse Société Générale.

In België was Sophie Dutordoir enkele jaren CEO van energiebedrijf Electrabel en daarmee een van de machtigste zakenvrouwen in ons land. Zij stapte eind 2013 echter onverwacht op en opende een zaak met Italiaanse delicatessen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud