Mobiel werk: een vlag met vele ladingen

Een kleine tien jaar geleden had iedereen het over ‘telewerken’ en ‘mobiel werken’. Het zou de toekomst worden, beweerde al wie er iets over kon weten. Maar toen werd er meer over gepraat dan dat het effectief werd gedaan. Daar lijkt nu toch verandering in te komen.

Het mobiel kantoor is overal

Het mobiel kantoor telt veel toestellen

Het wapenarsenaal voor de mobiele medewerker was nog nooit zo groot. De laptop is intussen al helemaal ingeburgerd. Volgens onderzoeksbureau Marketcap zijn laptops, op de voet gevolgd door de gsm of smartphone, in bedrijven nog altijd het meest gebruikte apparaat voor mobiele datacommunicatie.

De keuze voor uw hardware is afhankelijk van uw gebruik. Heeft uw verkoper bijvoorbeeld veel tijd bij een klant en kan hij ergens gaan zitten? Dan is een laptop vaak de beste keuze. Moet uw verkoper in warenhuizen de voorraad van een product controleren? Dan kiest hij beter voor een smartphone of handcomputer.

Nieuwste hype op het vlak van mobiele toestellen zijn, naast de iPhone van Apple, de categorie van de erg compacte laptops, oftewel de Ultra Mobile Pc of UMPC, die intussen bijna alle leveranciers aanbieden. Dergelijke ultramobiele en –lichte toestellen zijn typisch aanvullende toestellen en in veel gevallen zelfs niet erg duur (rond de 300 euro).

Bovendien mogen we bij mobiel werken ook de traditionele desktop (of vaste pc) nog niet helemaal afschrijven. In vergelijking met een modale laptop is de desktop doorgaans iets goedkoper, ook al speelt dit prijsverschil steeds minder. Uiteraard is hij ook minder gevoelig voor diefstal, makkelijker uitbreidbaar en gebruiksvriendelijker voor ‘schermwerkers’, zoals bijvoorbeeld grafische ontwerpers.

Mobiel werk kan via diverse verbindingen

Bij een internetaanbieder als Telenet heeft de klant intussen een keuze uit minstens vier soorten breedbandverbindingen: van 1 Mbps (megabit per seconde) tot 20 Mbps. Van een down- en uploadlimiet van 1 tot 60 gigabytes. Velen surfen intussen draadloos zodat ze ook binnen de muren van het (thuis)kantoor mobiel zijn.

Ook hotspots maken mobiel werken verder mogelijk. Volgens de gespecialiseerde website JiWire zijn er in ons land alleen al zowat 2.500 openbare en semiopenbare hotspots beschikbaar, waarvan veruit de meeste door Telenet worden aangeboden. Operatoren als Proximus en Mobistar werken ook hun aanbod op het vlak van datakaarten verder uit.

Mobiele toepassingen: van e-mail tot CRM

De brede keuze aan toestellen en de doorbraak van de diverse mobiele technologieën, brengt ook mee dat werknemers op elk moment, en op elke plaats, toegang hebben tot internet en hun bedrijfssoftware zoals voor CRM (Customer Relationship Management) of klantenbeheer. Daardoor beschikken bijvoorbeeld verkopers ook onderweg altijd over de meest recente gegevens.

Op een doorsnee laptop staat sowieso al dezelfde software als op kantoor. Maar ook op smartphones is het aantal softwaretoepassingen die erop kunnen worden geïnstalleerd, ontzettend toegenomen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud