19 gesloten Delhaizes zijn 'stilte voor de storm'

Vrijdag blijven 19 Delhaizewinkels dicht. In talloze andere worden symbolisch zuurtjes en zure appels uitgedeeld aan klanten. De vakbonden willen van de directie meer informatie krijgen over de geplande herstructurering. 'Deze actie is de stilte voor de storm.'

Negentien Delhaizewinkels waren in de voormiddag gesloten (zie kaart hieronder). In de namiddag gingen vier winkels weer open. Onder andere die van Genk en Roeselare. In verschillende estigingen informeert het personeel de klanten over de actie, onder meer met een petitie. Het deelt ook symbolisch zure appels en zure snoepjes uit aan klanten.

Het personeel voert actie omdat het wil dat de directie cijfermateriaal vrijgeeft om zijn herstructureringsplan te onderbouwen. Delhaize wil 2.500 mensen ontslaan en 14 winkels sluiten. Met de maatregelen wil het zijn hoge loonkosten verlagen.

Onweer

De vakbonden reageren tevreden op de actie. 'We hadden verwacht dat vijftien winkels gesloten zouden blijven. Ik denk niet dat nog extra vestigingen de deuren zullen sluiten in de loop van de dag', zegt Veerle Verleyen van de vakbond LBC-NVK.

De verdere toekomst ziet er niet goed uit voor Delhaize. 'Als we tijdens de ondernemingsraad van maandag van de directie niet het gevraagde cijfermateriaal krijgen, zullen we een harder signaal uitsturen', zegt Verleyen. 'Bovendien zullen we niet akkoord gaan met een verslechtering van onze arbeidsvoorwaarden. Het personeel wil niet dat er aan zijn loon geraakt wordt. Er is onweer op komst, maar ik weet niet wanneer het zal uitbarsten.' Ook bij andere vakbonden valt te horen dat de actie van vandaag wellicht niet de laatste is.

Economische schade

Delhaize betreurt de actie. 'We begrijpen de timing helemaal niet. Er zijn og drie ondernemingsraden gepland', zegt Roel Dekelver. Volgens hem is de economische schade voor Delhaize groot, maar hij wil niet zeggen hoeveel omzet Delhaize door de actie ziet verdampen.

Volgens de vakbonden is er sinds ze aankondigden dat ze zouden overgaan tot actie geen contact meer geweest tussen hen en de directie. Volgens Dekelver zijn er permanent gesprekken. 'Er is alleen informeel contact geweest over het bezoek dat Delhaizetopman Denis Knoops wil brengen aan de 14 met sluiting bedreigde vestigingen', zegt De Weghe. 'In veel vestigingen wil het personeel niet dat hij langskomt.' Zo'n bezoek levert volgens het personeel niets op. 'Het heeft er geen boodschap aan', zegt Verleyen. 'De sluitingen zijn aangekondigd. Het kwaad is geschied.'

Slimme communicatie

De klanten van Delhaize worden over de actie geïnformeerd op de website van de keten. '700 Delhaizes zijn gewoon open', benadrukt Dekelver.

'Slimme communicatie van Delhaize', reageert een vakbondsbron. 'De meerderheid van de winkels die vandaag open zijn, zijn door zelfstandigen uitgebate AD Delhaizes. Van de 138 winkels die Delhaize zelf uitbaat, zijn er 119 open.' AD Delhaizes beslissen zelf over hun personeelsbeleid en vallen dus buiten de herstructureringsplannen.

Naar verwachting zullen alle Delhaizes morgen weer open zijn. Maandag is er een nieuwe ondernemingsraad. Daarop zullen de vakbonden volgens de directie de door hen gevraagde informatie krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud