200 jobs in gevaar bij babywinkel Orchestra-Prémaman

Orchestra-Prémaman wil met 19 winkels doorgaan in België. ©Dries Luyten

De Franse babyspullenketen Orchestra-Prémaman sluit 34 Belgische winkels. Het gros van de Vlaamse winkels sluit. 200 jobs zijn in gevaar.

De Belgische winkelsector krijgt opnieuw een dreun. De Franse verkoper van babykleding en -speelgoed Orchestra-Prémaman sluit 34 van haar 53 Belgische winkels.

Niet alleen in de winkels gaan jobs verloren. 'We behouden een hoofdkantoor in België, al zal dat kleiner worden', zegt Mathieu Hamelle, de directeur van Orchestra Prémaman België.

Schuldeisers

8,7 miljoen
Verlies
In de eerste helft van het huidige gebroken boekjaar, maakte de keten 8,7 miljoen euro verlies.

Er werken 400 mensen voor de Belgische winkels. Daarvan dreigt de helft zijn job te verliezen. Al hoopt de directie het aantal ontslagen te verminderen door enkele getroffen winkels te verkopen.

Bij de vakbonden viel te horen dat alle Vlaamse winkels sluiten. Dat klopt niet, zegt directeur Hamelle. 'Onze winkel in Zaventem blijft open. Er zullen meerdere Vlaamse winkels open blijven. Hoeveel kan ik niet zeggen, want dat moeten we nog bespreken met de vakbonden.'

Franse moeder in nood

De problemen van Orchestra-Prémaman in België zijn een rechtstreeks gevolg van die bij het Franse moederbedrijf. Dat vroeg in september bescherming tegen zijn schuldeisers.

De Franse groep maakt al twee jaar verlies. De stakingsacties van de gele hesjes zorgde vorig jaar voor een dalende verkoop, onder andere omdat winkels moesten sluiten. Bovendien begon het te laat met de verkoop van kleding op het internet.

In de eerste helft van het huidige gebroken boekjaar maakte de keten 8,7 miljoen euro verlies. Netto ging het om 19,3 miljoen euro verlies. Het bedrijf boekte in de eerste jaarhelft 278 miljoen euro omzet.

De groep heeft 560 winkels in 40 landen. Oprichters Chantal en Pierre Mestre controleren nog altijd 69,82 procent van het bedrijf dat ze in 1995 oprichtten. 30,18 procent staat op de beurs.

 

Het is al langer duidelijk dat de Franse groep zou ingrijpen bij zijn Belgische winkels. In het jaarverslag voor het boekjaar dat in februari vorig jaar eindigde, schreef het bedrijf dat vijf Vlaamse winkels zouden sluiten. Die maken al jaren verlies. In november zei het bedrijf dat in heel België 12 winkels zouden sluiten. Dat aantal loopt nu op tot 34.

Sinds vorig najaar wordt het bedrijf beschermd tegen zijn schuldeisers. Onder het toezicht van de rechtbank komt er een herstructurering.

Toekomst in gevaar

In hun recentste jaarverslag maken de Belgische winkels duidelijk dat hun toekomst in gevaar is. 'Er is onzekerheid over de capaciteit van de groep om de [schuld]ratio's van de banken te respecteren', valt te lezen.

Orchestra-Prémaman België heeft 133 miljoen euro schulden. De bedrijfswinst bedroeg eind februari vorig jaar 17 miljoen euro. Dat cijfer was positief omdat het Franse moederbedrijf 25 miljoen euro schulden kwijtschold.

Te veel overnames

'Vooral in België had Orchestra-Prémaman het moeilijk', zegt Jan De Nys, de CEO van winkelpandenverhuurder Retail Estates. 'Een van de problemen is dat Orchestra in België extreem snel gegroeid is door overnames. Maar die overnames zijn niet goed verwerkt.'

Gevolgen voor Retail Estates

De Belgische beursgenoteerde winkelpandenverhuurder Retail Estates moet op zoek naar nieuwe klanten nu Orchestra 34 winkels sluit. 'Tot enkele maanden geleden verhuurder we nog 12 panden aan de keten', zegt CEO Jan De Nys. 'Zes daarvan blijven we ook na de herstructurering aan hen verhuren.'

Orchestra sloot de voorbije maanden al drie winkels. 'Maar we hebben al nieuwe huurders gevonden.' Nog eens drie panden komen de komende maanden leeg te staan, maar ook daarvoor denkt het bedrijf snel nieuwe huurders te vinden.

Een jaar geleden kon Retail Estates nog op 1,6 miljoen euro huur per jaar rekenen van Orchestra. Vandaag is dat nog 1,2 miljoen euro. 'Orchestra heeft geen schulden meer bij ons. De huur van januari is zelfs al betaald.'

Die kritiek hebben ook de vakbonden én de Belgische directie. 'Onze groei is misschien iets te snel gegaan', zegt directeur Hamelle.

Orchestra kwam in 2012 naar België door zijn verlieslatende Belgische concurrent Prémaman over te nemen. Die had 134 winkels, maar die zijn intussen bijna allemaal gesloten. 'Met die overname kocht Orchestra vooral kennis over de Belgische markt en een hoofdkantoor', zegt De Nys.

Goedkoop

Volgens hem waren ook de twee andere grote overnames geen succes. 'De keten Baby 2000 was actief in het hoge segment, terwijl Orchestra in het goedkopere segment zit', zegt De Nys. 'Het bedrijf nam ook de meubelketen Home Market over.'

De Fransen slaagden er niet in de harten van de Vlamingen te veroveren. 'Hun marketing zat niet snor', zegt BBTK-vakbondsvertegenwoordiger Fabienne Meulemans. 'Veel Vlamingen denken dat Orchestra een muziekwinkel is.'

Orchestra beging een veelgemaakte fout, zegt De Nys. 'Zoals veel buitenlandse ketens mispakte de groep zich aan het feit dat er twee taalgroepen zijn in ons land.'

Tegelijk stonden nieuwe concurrenten op. Bijvoorbeeld ketens die tegen lage prijzen babyproducten uit oude collecties verkopen. Ook de groeiende tweedehandsmarkt knabbelt aan het klantenbestand van Orchestra-Prémaman.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud