200 miljoen euro boete voor AB InBev

In Nederland zijn de AB InBev-bieren goedkoper, maar AB InBev belemmerde de import van de goedkopere bieren. ©Bloomberg

De Europese Commissie legt AB InBev een boete van 200 miljoen euro op omdat de brouwer zijn machtspositie in België heeft misbruikt.

AB InBev  moet van de Europese Commissie een boete van 200 miljoen euro ophoesten. Die krijgt de brouwer omdat hij zijn machtspositie op de Belgische markt misbruikte, waardoor Belgen tussen 2009 en 2016 hoge prijzen moesten betalen voor Jupiler-pilsbier. AB InBev erkent de feiten en daarom geeft de Commissie een boetekorting van 15 procent.

15%
Korting
AB InBev kreeg een korting van 15 procent op de boete omdat het het misbruik toegegeven had.

Jupiler is in zijn eentje goed voor 40 procent van de totale Belgische bierverkoop, uitgedrukt in omzet. Daarom kunnen supermarkten en groothandels niet om het pilsmerk heen, stelt de Commissie.

Van dat gegeven heeft AB InBev misbruik gemaakt, gaat het oordeel verder. De brouwer maakte het voor Belgische supermarkten en groothandels bijna onmogelijk om goedkopere Jupiler te kopen in Nederland. Daar is het bier goedkoper, omdat AB InBev er een zwakkere positie heeft.

'De Belgische consument moest meer betalen voor zijn favoriete bier omdat AB InBev een bewuste strategie hanteerde om de grensoverschrijdende verkoop tussen Nederland en België te beperken', zegt Margrethe Vestager, de Europese commissaris voor Mededinging.

AB InBev had al rekening gehouden met de mogelijkheid dat er een boete zou komen. Vorig boekjaar legde het een provisie aan van 230 miljoen dollar (204 miljoen euro).

Nederlands

AB InBev belemmerde de import van goedkoper bier in België door de Franstalige opschriften van de etiketten in Nederland te verwijderen, waardoor die eentalig Nederlandstalig waren. In Frankrijk deed AB InBev dat met het Nederlands. Zo konden ze niet meer worden verkocht in België, waar tweetalige etiketten verplicht zijn.

230 miljoen
Provisie
Vorig boekjaar legde AB InBev een provisie aan van 230 miljoen dollar voor een mogelijke boete.

AB InBev beperkte ook zijn leveringen aan Franse en Nederlandse groothandels, zodat die geneigd waren minder te verkopen aan Belgische handelaars. AB InBev weigerde ook bier te verkopen aan handelaars als die er niet mee instemden de uitvoer van goedkoper bier van Nederland naar België te beperken.

Ten slotte wou AB InBev een supermarktketen met zowel winkels in Nederland als België alleen kortingen geven als haar Belgische klanten daar niet van konden genieten.

Verboden

'Een dominante marktpositie is op zich niet verboden volgens de EU-mededingingsregels', schrijft de Commissie in een persbericht. 'Wel rust op ondernemingen met een machtspositie een bijzondere verplichting dat ze hun marktmacht niet mogen misbruiken door de concurrentie te beperken.'

AB InBev erkent volgens de Commissie het machtsmisbruik en neemt maatregelen. In de komende vijf jaar zullen alle verpakkingen in Frankrijk, Nederland en België zowel Nederlandstalige als Franstalige opschriften hebben.

AB InBev is karig met commentaar. 'We waarderen de constructieve aanpak van de Europese Commissie gedurende het hele proces', klinkt het bij de brouwer. 'Verantwoordelijkheid en integriteit zijn cruciaal in onze bedrijfscultuur en we hebben ons complianceprogramma versterkt op basis van wat we geleerd hebben uit deze zaak. We hebben al passende maatregelen genomen in het kader van de met de Commissie overeengekomen verbintenissen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud