287 jobs in gevaar bij moederbedrijf Brantano

Een Brantano-winkel. ©Wouter Van Vooren

De winkelgroep FNG vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers. 47 winkels gaan dicht: 30 Brantano's en de 17 winkels van de babykledingketen Fred&Ginger. Een kwart van de Belgische jobs is in gevaar.

De Belgische moedegroep FNG voert een ontslagronde door. Ze is van plan 47 Belgische winkels te sluiten. Daardoor dreigen 287 mensen hun job te verliezen. Er werken in totaal zo'n duizendmensen bij FNG België.

Het bedrijf vroeg voor verschillende dochterbedrijven bescherming tegen hun schuldeisers aan. Dat is onder andere het geval voor de schoenen- en kledingketen Brantano, een van zijn bekendste merken. Brantano zal ongeveer 30 van zijn 110 winkels sluiten.

Twee jaar geleden kondigde FNG aan 50 nieuwe Brantano's te zullen openen tegen 2020. Uiteindelijk zijn er maar tien bijgekomen.

Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen.
Yves Pollé
CEO FNG

De keten Fred&Ginger verdwijnt. Alle 17 winkels gaan dicht. De keten ligt aan de basis van FNG, dat sinds 2003 bestaat.

De kans bestaat dat het merk volledig verdwijnt. 'Momenteel houden we een strategische denkoefening', zegt FNG-woordvoerder Gunther De Backer.

Schulden

FNG wordt hard getroffen door de coronacrisis. Die doet de winstcijfers kelderen. Dat is nefast voor FNG, dat een grote schuldenberg torst. Inclusief leaseschulden ging het vorig jaar om 734 miljoen euro.

Ook toen ging het operationeel al slecht met FNG. De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) was vorig jaar - voor corona - 6,6 miljoen euro negatief.

In dat cijfer zit niet de waardevermindering van 199,1 miljoen euro die FNG doorvoerde. Die zorgde onderaan de jaarrekening voor 292 miljoen euro nettoverlies.

Banken

Daarom is de herstructurering geen verrassing. 'FNG moet maatregelen nemen om de liquiditeit te verzekeren en om haar schuldenlast te verminderen en/of te spreiden', schrijft het bedrijf in een persbericht.

234
Nederlandse ontslagronde
In Nederland is FNG sinds januari bezig 50 winkels te sluiten. Daar verdwijnen 234 jobs.

Met nog enkele andere maatregelen probeert FNG het hoofd boven water te houden. Het probeert de banken, die met lede ogen aanzien hoe de winst daalt, te overtuigen de afspraken over schulden te versoepelen, zodat het bedrijf aan een oplossing kan werken.

Daarnaast vraagt FNG zijn obligatiehouders om de inleg en de rente van obligaties later te mogen betalen. Van één groep kreeg FNG al uitstel van betaling, maar er zijn er nog heel wat die zich niet akkoord hebben verklaard. Vrijdag organiseert FNG een nieuwe vergadering met zijn obligatiehouders.

De groep heeft nog meer katten te geselen. Al bijna een jaar vraagt de beurswaakhond FSMA FNG om verduidelijking om enkele schimmige deals die het bedrijf de voorbije jaren sloot in Azië en Zwitserland. Voor sommige transacties heeft het bedrijf geen bewijs. Daarom is het aandeel FNG al enkele weken geschorst.

Noodzakelijk

FNG
  • Belgische modegroep die kleding verkoopt in haar eigen (web)winkels in België, Nederland en Scandinavië. Ze is via externe winkels ook actief in onder andere Duitsland en Spanje.
  • Bekend van de ketens Brantano, CKS en Fred & Ginger.
  • In 2003 opgericht door Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Zij controleren 44 procent van het bedrijf.
  • Omzet (2019): 489,3 miljoen euro.
  • Aangepaste ebitda*: -6,6 miljoen euro.
  • Nettoresultaat: -292,1 miljoen euro.
  • 3.000 personeelsleden, van wie 800 in België

 

Yves Pollé, die crisismanager die sinds twee weken de topman is van FNG, is maandag niet bereikbaar voor vragen over de herstructurering en de toekomst van het bedrijf. In het persbericht reageert hij wel op het nieuws.

'We begrijpen heel goed dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers', zegt hij. 'Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen. Door de focus te leggen op de sterktes van het bedrijf en te streven naar een meer efficiënte organisatie, willen wij onze medewerkers een realistische toekomst voor het bedrijf bieden en een belangrijke modespeler blijven.'

Nederland

FNG heeft naast Brantano en Fred&Ginger ook merken als CKS, Claudia Sträter en Steps in handen. De groep is actief in België, Nederland en Scandinavië.

In Nederland is FNG sinds januari bezig 50 winkels te sluiten. Daar verdwijnen 234 jobs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud