57 jobs in gevaar bij Fnac België

Fnac wil zijn personeel in België flexibeler inzetten. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De winkelketen Fnac wil 57 van de in totaal 456 jobs schrappen in België. Dat melden de vakbonden en bevestigt het bedrijf.

Het personeel dat overblijft, zal flexibeler moeten werken, deelde de directie dinsdag mee op een bijzondere ondernemingsraad. Er komen variabele werkuren en personeelsleden zullen op meerdere afdelingen moeten werken. 'Nu werkt een boekenverkoper alleen op de boekenafdeling. Binnenkort moet hij ook werken op andere afdelingen', zegt Kristel Vandamme van de vakbond LBC-NVK.

Verlieslatend

Geen enkele van de elf Belgische winkels sluit de deuren. 'Maar ze zullen wel kleiner worden', zegt Vandamme. 'De winkels van Brussel (City 2) en Brugge verkleinen binnenkort al.'

De financiële prestaties van 2018 waren slechter dan die van 2017.
Kristel Vandamme
Vakbond LBC-NVK

Het gaat niet goed met de keten. De omzet daalde in 2017 - het recentste boekjaar waarvan cijfers voorhanden zijn - met 2,5 procent naar 155,8 miljoen euro. De keten staat onder druk omdat mensen minder spenderen aan elektronica en ze meer via het internet kopen.

De keten ging van 1,5 miljoen euro winst in 2016 naar 755.000 euro nettoverlies in 2017. 'De prestaties van 2018 waren slechter dan die in 2017', zegt Vandamme.

‘De verliescijfers pakken we aan’, zei Charles-Henri de Maleissye, de CEO van het moederbedrijf Fnac Vanden Borre  in november aan De Tijd. De keten wil meer online verkopen en zijn winkels verkleinen. De grote Fnac in de Gentse Veldstraat sluit binnenkort en vlakbij opent een winkel die kleiner is. In Charleroi opende enkele maanden geleden een winkel van slechts 1.200 vierkante meter.

Winkels blijven openen

Hij zei toen winkels te blijven openen. 'We zijn op zoek naar locaties in Namen en Hasselt.' Dinsdag herhaalde de directie dat ze nieuwe winkels wil blijven openen.

Fnac is een onderdeel van het Franse Fnac Darty, dat in 2016 ontstond toen het Franse Fnac het Britse Darty overnam. De groep is in België actief met twee ketens: Fnac in de stadscentra en Vanden Borre in de stadsrand.

Vanden Borre

Sinds een jaar werken beide ketens samen en daardoor kan Fnac kosten besparen. In juli opende vlak bij de A12 in Willebroek een magazijn voor grotere spullen dat zowel Vanden Borre als Fnac gebruikt. Kleinere artikelen worden opgeslagen in Sint-Pieters-Leeuw, waar beide ketens ook een administratieve hoofdzetel delen.

Met Vanden Borre gaat het wel goed. De keten boekte in 2017 - een verlengd boekjaar van 20 maanden - 657 miljoen euro omzet en 16 miljoen euro winst. Bij Vanden Borre komt er geen herstructurering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud