Vakbonden Delhaize ongerust na machtswissel

Denis Knoops stond slechts drie jaar aan het hoofd van Delhaize België. ©Photo News

Denis Knoops, de topman van Delhaize België, betaalt de prijs voor de zwakke prestaties van de supermarktgroep in ons land. Hij moet opstappen. De vakbonden bij Delhaize reageren ongerust.

Het ontslag werd gemeld door De Standaard en intussen door Delhaize bevestigd. De ondernemingsraad van Delhaize België kreeg het nieuws vrijdagochtend ook te horen.

Knoops leidde drie jaar lang de supermarktketen in ons land. Hij volgde Dirk Van den Berghe, die in 2014 totaal onverwacht voor een andere job koos. Knoops is een oudgediende van Delhaize. Voor hij de CEO-fakkel overnam was hij al enkele decennia bij de supermarktgroep aan de slag, eerst als winkelgerant en aankoper, later als manager in Azië en de Verenigde Staten.

Knoops, die voor 'een vlotte overgang' nog enkele weken op post blijft, wordt vervangen worden door de Fransman Xavier Piesvaux. Piesvaux, die het Nederlands onmachtig is, heeft 27 jaar ervaring in retail. Hij was tot voor kort manager bij het Canadese filiaal van de Amerikaanse supermarktreus Walmart. Daarvoor bekleedde hij  tien jaar lang de functie van CEO bij de Roemeense retailer Mega Image (een onderdeel van Ahold Delhaize).

Belgische domper

Ahold Delhaize pakte een maand geleden uit met goede halfjaarresultaten. Maar België was alweer de domper op de feestvreugde. De omzet in ons land bleef stabiel op 1,3 miljard euro, maar de brutobedrijfswinst (ebitda) dook met 6,8 procent omlaag naar 68 miljoen euro. De franchisewinkels deden het goed, maar de winkels in eigen beheer nivelleerden die positieve trend.

Ahold Delhaize-topman Dick Boer zei kort daarna dat hij de koe bij de horens ging vatten. 'We gaan bij Delhaize meer doelen stellen en sturen op meetbare resultaten. De formules zullen een beetje vrijheid kwijtraken, maar men begrijpt dat dat nodig is voor een bedrijf van deze omvang', klonk het. Tussen de lijnen begrepen waarnemers dat er ingegrepen zou worden.

Ongerust

De vakbonden bij Delhaize reageren ongerust op de groeiende invloed van Ahold bij Delhaize. Volgens Myriam Delmée van de socialistische bediendebond BBTK neemt 'het Ahold-profiel de bovenhand'. 'De flexibiliteit op de werkvloer is in Nederland veel groter dan bij ons. Dat voorspelt weinig goeds', aldus Delmée.

Ook over de nieuwe topman van Delhaize heeft de vakbond vragen. De nieuwe mensen in het management hebben niet meteen een Delhaize-profiel, constateert de vakbondsvrouw. Zo komt de nieuwe CEO, Xavier Piesvaux, van Walmart. Daarvoor werkte hij wel bij Delhaize, maar in Roemenië. 'Hij heeft geen ervaring met het sociaal overleg in België. Wij hebben zeker geen nood aan een verharding van de sociale relaties', klinkt het bij de vakbond.

Managementwissels

Het vertrek van Denis Knoops en de aanstelling van Xavier Piesvaux als zijn vervanger zijn niet de enige wijzigingen bij Ahold Delhaize.

De supermarktgroep kondigde ook aan dat Wouter Kolk, die de Albert Heijn-keten leidt, begin 2019 operationeel directeur wordt voor Europa en Indonesië. Hij vervangt Pierre Bouchut (ex-financieel directeur van Delhaize), die na de fusie met Ahold die rol kreeg.

Kolk treedt nu al toe tot het uitvoerend comité van de supermarktgroep als operationeel directeur voor België en Nederland. Hij zal ook toetreden tot het directiecomité (management board) van de fusiegroep.

Xavier Piesvaux, de nieuwe CEO van Delhaize België, zal aan Kolk rapporteren. Hij wordt ook 'brand president' voor Delhaize België en Luxemburg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud