Ahold ziet onderhandelingspositie met Delhaize verzwakken

Ahold-CEO Dick Boer. ©Elmer van der Marel/Hollandse Hoogte

De Nederlandse supermarkgroep Ahold, ook in ons land actief met de keten Albert Heijn, heeft in het eerste kwartaal een bedrijfswinst geboekt die ruim onder de analistenverwachtingen bleef. Dat is een tegenvaller voor de onderhandelingen met Delhaize, waarover CEO Dick Boer overigens geen bijkomende informatie gaf.

Ahold  boekte over het eerste kwartaal een omzet van 11,3 miljard euro. Dat is ruwweg in lijn met de analistenverwachtingen. Maar met een onderliggende bedrijfswinst van 390 miljoen euro blijft de groep ruim onder de analistenconsensus van 402,4 miljoen euro die Bloomberg verzamelde.

De nettowinst ging wel fors de hoogte in, van 50 miljoen vorig jaar tot 213 miljoen nu. Vorig jaar werd het winstcijfer echter zwaar gedrukt door een eenmalige last van 180 miljoen euro. Dat was het laatste erfstuk van het boekhoudschandaal rond de voormalige Amerikaanse groothandelsdochter US Foodservice. Ahold schikte daarbij een groepsvordering voor net geen 300 miljoen dollar.

Ahold wijt de tegenvaller op vlak van de bedrijfswinst aan het feit dat het in de VS zijn prijzen bewust geen gelijke tred liet houden met de toenemende inflatie, een indicatie dat de concurrentiële druk er erg groot is. In Nederland vraten investeringen in de online activiteiten aan de marges, net als de hogere pensioenkosten.

De groep maakt zich evenwel sterk dat die eenmalige elementen beperkt blijven tot het eerste kwartaal, en handhaaft zijn verwachtingen voor het volledige boekjaar. Ahold gaat ervan uit dat de marges in Nederland over het hele jaar met 40 tot 50 basispunten zullen dalen als gevolg van de hierboven aangehaalde elementen. Ook de overname van Spar in Tsjechië zal op de marges wegen. Dat alles belet niet dat de vrije kasstromen ruwweg op hetzelfde peil zullen blijven als vorig jaar.

Delhaize

Ik begrijp dat jullie nieuwsgierig zijn.
Dick Boer
CEO Ahold

In het persbericht over de kwartaalresultaten rept Ahold met geen woord over de fusiegesprekken met Delhaize . Iets meer dan 2 weken geleden meldde De Tijd dat beide partijen rond de tafel waren gaan zitten. Enkele dagen later bevestigden de supermarktgroepen in een persbericht 'preliminaire gesprekken met het oog op een eventueel samengaan' te voeren. Sindsdien houden beide partijen de lippen stijf op elkaar als gevraagd wordt naar de vooruitgang in die gesprekken.

'Ik begrijp dat jullie nieuwsgierig zijn', zei Boer nadat hij bij de eerste vraag tijdens de Q&A-sessie meteen het Delhaize-dossier voor de voeten geworpen kreeg. 'Op 12 mei hebben we bevestigd dat we met elkaar aan het praten zijn en daar wil ik het nu bij laten en me concentreren op onze kwartaalresultaten.'

Wel is duidelijk dat de groep waarschijnlijk liever wat betere winstcijfers had gezien in het licht van die fusiegesprekken. Een van de voornaamste discussiepunten is de waardering van beide groepen. Ahold is ruim groter dan Delhaize, maar de winstgevendheid zal een belangrijke factor worden bij het bepalen van het gewicht van beide bedrijven in een eventuele fusiegroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud