Advertentie

Akkoord over nachtarbeid in e-commerce

Nederland staat voor tegenover België in de e-commerce. ©ANP

De sociale partners hebben een akkoord op zak dat nachtarbeid mogelijk maakt in de e-commerce.

Het akkoord is gesloten tussen de vakbonden en de werkgevers van de handelssector. Dat betekent concreet dat bedrijven die pakjes willen versturen vanuit hun winkels, dat binnenkort makkelijker kunnen doen.

In de logisitke sector, met daarin bedrijven die pakjes versturen vanuit grote centrale magazijnen, is er nog geen akkoord. Maar daar is het probleem minder prangend, omdat nachtwerk er nu al mogelijk is. Al is het er in de praktijk moeilijk te regelen.

Overwinning

'Alle ondertekenende partijen engageren zich om op basis van de vandaag vastgelegde principes op het niveau van ondernemingen overeenkomsten af te sluiten die de ontwikkeling van e-commerceactiviteiten mogelijk maken en jobs te creëren', zegt Kris Peeters (CD&V), de minister van Economie.

Voor hem is het akkoord een overwinning, want de regering had zich voorgenomen om voor het einde van het jaar een nieuwe regeling op poten te zetten. Twee weken geleden leek dat nog te zullen mislukken.

Bovendien wou Peeters dat de sociale partners samen een akkoord zouden sluiten. Dat is nu dus gelukt. 'De keuze voor de weg van het sociaal overleg loont', zegt Peeters. 'Alle sociale partners hebben dit akkoord ondertekend. Er is nu een stabiele en duurzame oplossing voor e-commerce. Elke onderneming kan nu op maat invulling geven aan deze kader-cao.'

De vakbonden willen niet reageren. Alle communicatie verloopt via de minister, klinkt het. Ook of ze tevreden of ontevreden zijn met het akkoord, willen de vakbonden niet zeggen.

De werkgeversorganisatie Comeos zegt 'tevreden' te zijn met het bereikte akkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud