Advertentie

Aldi en Lidl kelderen winst Tesco

Het gaat al jaren bergaf met de Britse marktleider. ©Bloomberg

De Britse supermarktketen Tesco komt in steeds zwaarder weer terecht. De winst is in de eerste zes maanden van dit jaar gekelderd met 92 procent. Vooral de discounters Lidl en Aldi pikken marktaandeel in. Nadat eerder de CEO al moest opstappen doorboekhoudkundige fouten, stapt nu ook de voorzitter op.

Tesco - na Walmart en Carrefour de grootste supermarktketen ter wereld - ziet zijn winst in het halfjaar tot eind augustus dalen met 92 procent, naar 112 miljoen pond (142 miljoen euro). De omzet daalde met 4,4 procent naar 34 miljard pond. In zijn thuismarkt daalt de omzet van Tesco steeds sneller. In het eerste kwartaal bedroeg de daling 3,7 procent en in het tweede 5,4 procent. Net als veel andere klassieke ketens, ondervindt Tesco verhoogd concurrentie van de discountketens Lidl en Aldi. Maar ook de 'luxeketens' Waitrose en  Marks & Spencer knabbelen aan het marktaandeel.

Prijzen verlagen

Dave Lewis, die sinds september CEO is, zeg dat hij de keten concurrentiëler wil maken. Dat zal hij volgens analisten doen door de prijzen te verlagen en door winkels te vernieuwen. Dat kost uiteraard handenvol geld, waardoor het bedrijf logischerwijs de winstprognoses schrapt. 

Tesco blijkt niet alleen dit jaar foute winstverwachtingen te hebben uitgestuurd, maar ook vorig jaar en het jaar voordien.

Intussen bevestigt een afgerond onderzoek van het consultancybureau Deloitte dat Tesco gedurende meerdere jaren foute, te hoge winst heeft gerapporteerd. Enkele maanden geleden bleek dat de winstrapporteringen voor het eerste halfjaar van 2014 te hoog waren, maar nu blijkt dat al veel langer foute informatie wordt verspreid. Volgens Deloitte lag de winstrapportering 118 miljoen pond te hoog. In 2013 was de rapportering 70 miljoen pond te hoog en het jaar voordien 75 miljoen pond.

Fraudecommissie

Het onderzoek van Deloitte lig nu ter tafel bij de regulator Financial Conduct Authority. Ook de Britse fraudecommissie zegt 'Tesco met veel interesse te volgen'. Al 8 toplui werden geschorst door de te hoge inschattingen. De voormalige CEO Philip Clarke moest vervroegd opstappen en krijgt zijn bonus niet betaald tot het onderzoek is afgelopen.

Ook Richard Broadbent, de voorzitter van de raad van bestuur van Tesco, kondigt nu aan dat hij zal opstappen. 'Ik betreur de onregelmatigheden die aan het licht zijn gekomen', zegt hij. 'We hebben er alles aan gedaan om snel klaarheid te scheppen. Er staat een nieuw team klaar om de oorzaak van de foute voorspellingen aan te pakken en om maatregelen te treffen om de toekomst van het bedrijf te garanderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud