Alle distributiecentra Lidl geblokkeerd

©BELGA

Als laatste van de vijf is nu ook het distributiecentrum in Sint-Niklaas platgelegd.

Het distributiecentrum van Lidl in Sint-Niklaas is zondagavond door de socialistische vakbond geblokkeerd. Dat bevestigt gewestelijk secretaris Bart Leybaert. Eerder op zondag werd al het centrum van Wevelgem platgelegd en zaterdag de centra in Genk, Courcelles en Marche.

De initiatiefnemer van de blokkade in Sint-Niklaas is de plaatselijke vakbondsafdeling BBTK Waasland. In Genk en Wevelgem kwam het initiatief vooral uit Franstalige hoek.

De socialistische vakbond klaagt dat de directie nog geen contact heeft gezocht voor een nieuw overlegmoment sinds de gesprekken vrijdagavond afsprongen. Hij voert al voor de vijfde dag op rij actie.

Vrijdag en zaterdag waren al een honderdtal of een derde van de Belgische winkels gesloten. Het personeel klaagt over te hoge werkdruk. Lidl stelde vrijdag tijdens overleg met de vakbonden voor om één extra personeelslid per winkel in te zetten. De christelijke en liberale vakbond verdedigen het voorstel bij hun leden, maar de socialistische vakbond wijst het af omdat het maar geldt voor zes maanden.

Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt reageert dat na afloop van de vergadering was afgesproken dat de vakbonden de tijd zouden krijgen om hun achterban te raadplegen. Vervolgens zouden zij naar de directie terugkoppelen, om dan een datum te zoeken voor eventueel verder overleg. De vakbonden lieten nog niet van zich horen en dus is het momenteel ook niet aan de directie om de onderhandelingen zelf herop te starten, klinkt het.

Lidl betreurt de vakbondsactie. 'Wij willen zelf verder inzetten op de dialoog, want dat is de enige manier om hier uit te geraken', luidt het. Hoe groot de impact van de blokkade van de distributiecentra op de bevoorrading van de winkels zal zijn, is moeilijk in te schatten. 'Daarvoor is het afwachten tot we weten hoeveel winkels er kunnen openen en hoeveel leveringen er moeten gebeuren', zegt Colbrandt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud