Amazon verpulvert verwachtingen

Amazon-topman Jeff Bezos geeft zijn criticasters lik op stuk met een verrassend sterk vierde kwartaal. ©Bloomberg

Onlineretailer Amazon heeft er een bijzonder sterk vierde kwartaal op zitten. Het bedrijf laat de analistenverwachtingen mijlenver achter zich.

In het vierde kwartaal van 2014 liet Amazon  een nettowinst van 214 miljoen dollar optekenen. Daarmee komt meteen een einde aan twee verlieskwartalen op rij. Per aandeel komt dat neer op een winst van 45 dollarcent. Daarmee wordt de gemiddelde analistenverwachting van 18 cent winst per aandeel eenvoudigweg verpulverd. De omzet kwam met 29,3 miljard dollar wel lichtjes onder de verwachtingen uit.

0,45 dollar
De winst per aandeel die Amazon in het vierde kwartaal boekte. Analisten hadden amper 0,18 dollar winst per aandeel voorspeld.

Dat belet niet dat Amazon over het hele boekjaar voor het eerst in 12 jaar een verlies boekt. Maar de kwartaalcijfers tonen aan dat de strategie van topman Jeff Bezos vooralsnog werkt. Die strategie bestaat erin om zwaar te blijven investeren, de jongste tijd onder meer in het financieren van eigen films en televisieseries, en te rekenen op een toename van de verkopen om zo telkens een nipte winst te boeken.

Die strategie ging tijdens het tweede en het derde kwartaal van 2014 de mist in, waardoor het aandeel onder druk kwam te staan. Bezos liet zich evenwel niet van de wijs brengen. Dat blijkt ook nu weer uit de cijfers. De bedrijfskosten stegen in het vierde kwartaal met 15 procent tot maar liefst 28,7 miljard dollar.

Maar door nu minstens voorlopig zijn gelijk te halen, weet Bezos die twijfelende beleggers weer rond zich te verzamelen. In de nabeurshandel veert het aandeel een kleine 10 procent op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect