1

‘Belgische online verkoop komt dit jaar boven 10 miljard uit'

De Belgen zullen dit jaar voor meer dan 10 miljard euro online shoppen. ©ANP XTRA

De onlineverkoop in ons land zal dit jaar de kaap van 10 miljard euro bereiken. Dat voorspelt BeCommerce, de Belgische vereniging van onlinehandelaars.

De voorspelling is een extrapolatie van de cijfers van de eerste jaarhelft. Daarin gaven de Belgen voor 4,9 miljard euro uit op het internet. Rekening houdend met de aanhoudende groei van online verkoop en met het belang van de eindejaarsverkopen zou de kaap van tien miljard dus moeten sneuvelen.

De online-uitgaven lagen in de eerste zes maanden van dit jaar al 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2016 werd er net geen 9,1 miljard euro online uitgegeven.

Tijdens de eerste jaarhelft werden volgens de ‘market monitor’ van BeCommerce 42,3 miljoen producten online gekocht door 7,9 miljoen mensen in België. Dat zijn toenames met telkens 2 procent. Omdat de onlineomzet sneller steeg, betekent dit dat mensen meer uitgeven: gemiddeld 118 euro per aankoop. Het meeste geld gaat naar vliegtuigtickets, hotels, evenementen en reizen.

Het online winkelen vertegenwoordigt nu 17 procent van alle uitgaven.

De categorie ‘computer en accessoires’ was de sterkste groeier in de eerste helft van het jaar: +31 procent tegenover een jaar eerder. In deze categorie gebeurt 23 procent van de uitgaven online.

Vlaanderen was van januari tot en met juni goed voor 2,92 miljard euro online-uitgaven.

Gesponsorde inhoud

Partner content