Advertentie

Binnenkort kassaloos winkelen in 80 Albert Heijns

Winkel binnenlopen, salade nemen, kaart scannen en klaar. Zo werkt de kassaloze winkel van Albert Heijn. ©BELGAIMAGE

Albert Heijn opent 80 winkels waar mensen kassaloos kunnen winkelen. De kans lijkt groot dat zusterketen Delhaize de technologie overneemt.

Dankzij de technologie van Albert Heijn kunnen mensen erg snel winkelen. Een gemiddeld winkelbezoek duurt in de testwinkel met het nieuwe systeem één minuut. De keten maakt zich sterk dat die duur zelfs nog kan worden verlaagd naar 20 seconden.

Wanneer klanten iets willen kopen, moeten ze niet langs de kassa passeren. Het volstaat een product te nemen en vervolgens je persoonlijke kaart te scannen aan het rek, zoals in onderstaand reclamefilmpje van de keten.

Klanten van deze Albert Heijn moeten niet meer langs de kassa passeren.

Deze zomer wordt een eerste buurtwinkel uitgerust in Amsterdam. Na de eerste in Amsterdam volgen 80 andere winkels in Nederland.

'Nadat de eerste publieke winkel open is, zullen we het systeem finetunen', zegt Albert Heijn-woordvoerder Tim van der Zanden. 'Daarna volgt een verdere uitrol. Een timing en doelstellingen zijn er nog niet.'

Delhaize

De ontwikkelaars van de kassaloze winkel geven aan dat ook andere ketens van moedergroep Ahold Delhaize  de technologie op termijn kunnen gebruiken. Het is dus niet ondenkbaar dat binnenkort ook Delhaize-klanten boodschappen kunnen doen zonder langs de kassa te passeren.

'We houden de zusterketens van Albert Heijn op de hoogte en merken dat ze geïnteresseerd zijn, maar voorlopig blijft het een puur Albert Heijn-project', zegt Van der Zanden. 'Of we het ook gaan introduceren bij Delhaize? Dat is speculatie.'

20
Tijd
Het gemiddelde winkelbezoek bij de kleine kassaloze winkel op het Albert Heijn-hoofdkwartier duurt nu nog één minuut, maar dankzij het nieuwe systeem moet dat 20 seconden worden.

Het initiatief van Albert Heijn doet denken aan de kassaloze winkel die het e-commercebedrijf Amazon twee weken geleden heeft geopend in de Verenigde Staten. Amazon werkt met sensoren en camera's die registeren wat klanten nemen. Vervolgens gebeurt ook daar de afrekening automatisch. 'Ontzettend gaaf wat ze hebben gedaan. Maar er zit wel enorm veel techniek achter', zegt Jan-Willem Donckheer van Albert Heijn aan de Nederlandse krant Het Parool. 'Ik vraag me af hoe ze dat straks in honderden winkels willen introduceren.'

Overal binnen en buiten lopen

'Wij wilden per se geen hightechtruc, niet de winkel van de toekomst. Het moest snel toe te passen zijn in al onze winkels. We willen ook niet, zoals bij Amazon, dat een klant zich telkens bij poortjes moet identificeren als hij de winkel binnenkomt. Dan dwing je mensen altijd naar één plek. Bij onze winkels moet je overal in en uit kunnen lopen.'

De kassaloze winkel van Amazon werkt met camera's en sensoren die alles registreren wat klanten nemen.

In een eerste fase staan in de winkels ook nog klassieke zelfscankassa's en bijhorend personeel, maar in de verdere toekomt kunnen ook die verdwijnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud