Advertentie

Blokker-topman: 'Niets doen was geen optie'

Blokker lijdt al jaren verlies in België. ©BELGAIMAGE

De Nederlandse keten sluit 69 Belgische winkels, meer dan een derde van het totaal en goed voor 302 jobs.

Dat is een derde van de in totaal 900 medewerkers die Blokker in ons land tewerkstelt. Blokker heeft 190 winkels in ons land. 

In de afgelopen vijf jaar daalde de verkoop met zo'n 20 procent, waardoor de omzet iets minder dan 130 miljoen euro bedraagt.

Verlies loopt op

Het verlies liep in 2016 op, laat de keten in een persbericht weten. Vorig jaar bedroeg het operationele verlies 18 miljoen euro. Een jaar eerder lag het verlies 3 miljoen euro lager. Eerder kondigde de keten al aan dat ze om het tij te keren haar winkels zou vernieuwen.

We wisten dat het slecht ging met Blokker. Bijvoorbeeld doordat de winkels de laatste jaren met een minimum aan personeel werken.
Marc Jacobs
LBC-vakbondsvertegenwoordiger

'Dit is een grote klap', zegt vakbondsvertegenwoordiger Marc Jacobs (LBC). 'Met 302 jobs die op de tocht staan, is de balans onverwacht zwaar.'

Helemaal onverwacht is de aankondiging niet. 'We wist dat het slecht ging met Blokker. Bijvoorbeeld doordat de winkels de jongste jaren met een minimum aan personeel werken, terwijl er vroeger net heel veel personeel was in een Blokker-winkel.'

Volgens Jacobs wil Blokker die winkels sluiten die verlies maken en op slecht bereikbare locaties liggen. 'Daarnaast zijn er winstgevende winkels en winkels die verlies maken, maar die volgens de directie nog wel levensvatbaar zijn met de nodige investeringen.'

Action en Bol.com

Blokker heeft te lijden onder de opkomst van webwinkels zoals Bol.com en door groei van goedkope ketens zoals Action.

De keten is pas in de afgelopen jaren op de e-commercetrein gesprongen. Jaap Blokker, die het bedrijf van 1976 tot 2010 leidde, was tegen internetverkoop.

Een maand geleden kondigde ook Casa een herstructurering aan, waardoor 50 jobs in gevaar zijn. Casa was tot twee jaar geleden een zusterketen van Blokker. Vandaag is de keten nog steeds eigendom van de familie achter Blokker, maar die bracht Casa onder in een apart vehikel.

Andere zaken dan vroeger

'De retailmarkt in België verkeert in een crisis. De klant wil ook andere zaken dan vroeger. En er is de zware druk van e-commerce en van nieuwe spelers zoals Action. Niets doen was geen optie', vatte CEO Bernd Bosch de problemen waar Blokker mee geconfronteerd wordt samen.

'Analyses tonen aan dat als er niets aan de kostenstructuur zou veranderen, de verliezen verder zullen oplopen, tot 21 miljoen euro in 2017 en zelfs 25 miljoen euro in 2018', aldus de CEO. Bosch noemde de aankondiging om 69 winkels te sluiten 'zeer moeilijk'.

'We moeten alles in het werk stellen om de impact voor de betrokkenen en hun families tot een minimum te beperken', klonk het. De topman wilde niet in detail treden over welke winkels precies dicht moeten. Uit vakbondsbron is vernomen dat er in Vlaanderen 37 winkels op de sluitingslijst staan, 25 in Wallonië en 7 in en rond Brussel.

'De selectie gebeurde op basis van de rendabiliteit de jongste drie jaar, maar ook op basis van de kwaliteit en het potentieel van de locatie(, aldus de CEO.  Bosch wilde zich evenmin vastpinnen op een precieze timing voor sluiting. 'Alles hangt af van de sociale onderhandelingen', klonk het.

Intussen gaat de keten voort met de ombouw van de 121 resterende Blokker-winkels. Zo'n 41 ondergingen reeds een facelift en 50 zullen die ondergaan voor de zomerkoopjes. De rest is tegen het einde van het jaar aan de beurt. De bedoeling is om de inrichting meer hedendaags te maken en de klant een betere zichtbaarheid te geven over de beschikbaarheid en prijs van een product.

In 2018 wil Blokker weer break-even draaien. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud