Boycot Colruyt deed Nestlé België pijn

De omzet van merken als Nesquik daalde doordat Colruyt ze maanden lang uit zijn rekken bande. ©© Rafael Campillo

Door een conflict met Colruyt stonden Nesquik, Herta en Nestlé-melk vorig jaar onder druk. Toch steeg de winst van het Zwitserse voedingsbedrijf in België.

De ruzie over prijzen tussen de supermarktgroep Colruyt en de Zwitserse voedingsgroep Nestlé deed die laatste geen deugd. In februari 2018 haalde Colruyt tientallen Nestlé-producten uit de rekken omdat beide bedrijven het niet eens raakten over de aankoopprijzen. Pas drie maanden later was het conflict opgelost.

De boycot speelde Nestlé parten. 'Onze melkproducten en Nesquik hebben er een moeilijk jaar op zitten door een structurele verkoopdaling en conflicten met onze grootste klanten', klinkt het in het jaarverslag van 2018. Ook het bak- en charcuteriemerk Herta ondervond 'moeilijkheden' met enkele grote klanten, waardoor het omzet verloor.

Minder koffie

28%
Winst
De bedrijfswinst van Nestlé België en Luxemburg steeg ondanks de boycot van Colruyt 22 procent naar 28,7 miljoen euro.

Daarnaast moest Nestlé vechten tegen de krimpende chocolade- en koffiemarkt. Hoewel de Belgen minder koffie en chocolade kochten slaagde Nestlé er toch in te groeien in die segmenten.

Door die groei kwam Nestlé België het conflict met Colruyt te boven. De omzet van Nestlé België en Luxemburg steeg met 0,5 procent naar 354 miljoen euro. De bedrijfswinst steeg 22 procent naar 28,7 miljoen euro. Onder druk van zijn aandeelhouders focust Nestlé sinds ruim een jaar meer op winstgroei dan op omzetgroei.

2019 onder druk

Erg optimistisch is Nestlé niet over het huidige boekjaar. 'We verwachten dat de markt in 2019 zwak blijft.'

Dit jaar wil Nestlé groeien door koffiecapsules van de Amerikaanse koffieketen Starbucks te verkopen via supermarkten. Daarnaast lanceerde Nestlé enkele bioproducten, waar het veel van verwacht.

Ook Herta zal weer groeien, maakt het Zwitserse bedrijf zich sterk. Al rijst de vraag of Nestlé echt kan profiteren van die groei. Herta staat namelijk te koop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect