Bricorama ontkent verkoopplannen Gamma

Er is heibel bij Gamma nu aandeelhouder CRH zijn aandelen wil verkopen. ©Wouters, Herman/Hollandse Hoogte

De Franse doe-het-zelf-keten Bricorama baat in België en Nederland 75 Gamma's uit en is niet van plan te verkopen.

Dat laat het bedrijf weten in een reactie op geruchten dat het van plan is om zijn Beneluxwinkels te verkopen en ook zijn belang van 3,4 procent van de aandelen in Gamma's Nederlandse moederbedrijf Intergamma van de hand te doen.

Bij de coöperatieve Intergamma is er een conflict nu de grootste aandeelhouder, de Ierse bouwgroep CRH zijn 156 Gamma's en zijn aandelenpakket van 49 procent van de aandelen wil verkopen. De directie van Intergamma wil CRH uitkopen en de aandelen onderbrengen in een onafhankelijke stichting. De aankoopsom van naar schatting 140 miljoen euro zou moeten worden betaald door de overblijvende aandeelhouders.

Stemrecht

Het plan werd goedgekeurd, maar 20 procent verwierp het. Een hoog percentage, want het gaat om de helft van de aandeelhouders die niet gelieerd zijn aan CRH en de directie, die 6 procent van de aandelen in handen heeft. De directie probeert de tegenstemmers te overtuigen. 

Zij willen het stemrecht dat bij de aandelen van CRH hoort, rechtstreeks in handen krijgen. Door ze in een stichting te steken zou dat niet het geval zijn.

Bricorama wil meewerken aan een oplossing voor het vertrek van CRH. 'De uitvoering van mag echter geen afbreuk doen aan het historisch gegroeide coöperatieve model op basis waarvan de franchiseorganisatie Intergamma is opgericht en waarbij de franchisenemers een gezamenlijke zeggenschap over de organisatie hebben en wensen te behouden', zegt het bedrijf in een persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect