Brugpensioen op 56 bij Carrefour

©AFP

Meer dan 600 van 1.233 werknemers die geviseerd zijn bij de reorganisatie bij Carrefour, komen in aanmerking voor werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) vanaf 56 jaar.

Negen maanden na de aankondiging dat er 1.233 banen bij Carrefour moeten sneuvelen, is een voorakkoord tussen vakbonden en directie dat wordt voorgelegd aan de werknemers. Centraal daarin is de regeling dat wie op 25 januari 2018, de dag van de aankondiging, 56 jaar was, kan rekenen op een toeslag bovenop de wettelijke werkloosheidsuitkering. Samen zal dit 95 procent uitmaken van het laatste nettoloon. Daar moet wel nog personenbelasting en RSZ van afgetrokken worden.

Brugpensioen op 56 jaar kan voor een bedrijf in herstructurering, maar moet wel groen licht krijgen van de federale overheidsdienst Werk. Volgens Kristel Vandamme, vakbondssecretaris van de christelijke bediendenvakbond (LBC), zijn 'mensen niet verplicht om te kiezen voor SWT op 56 jaar.' 

Opnieuw steekt de discussie over brugpensioen de kop op. De regering Michel klopte zich op de borst dat het vervroegd pensioen veel moeilijker zou maken. Net als bij eerdere ontslagrondes bij onder meer Axa en Caterpillar ligt de leeftijdsgrens onder vuur. Is 56 jaar niet jong voor brugpensioen? 'Die mensen zitten niet thuis, maar moeten zich beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt', aldus Vandamme. 'Carrefour telt veel vrouwelijke werknemers, die vaak deeltijds werken. Voor hen is dit de laatste strohalm om op brugpensioen te gaan vooraleer ze helemaal versleten zijn. En eerlijk gezegd, op die leeftijd begin je in de verkoop versleten te raken.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zegt niet gelukkig te zijn met een brugpensioenregeling op 56 jaar. 'Maar de bedrijven en de vakbonden passen enkel de wet toe. Het is de wet die niet deugt.' N-VA roept minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op om het brugpensioen bij Carrefour niet goed te keuren.

Contract

De werknemers die niet in aanmerking komen voor brugpensioen, zullen 35 procent krijgen bovenop hun opzegvergoeding. Wie in deze ontslagregeling terecht komt, kan uiterlijk op 30 november zijn contract verbreken. 

Er wordt ook in tijdskrediet-eindeloopbaan voorzien: Wie halftijds werkt en minstens 55 jaar oud is, kan rekenen op een eenmalige premie van 2.000 euro bruto.

Tegen 28 juli moeten de werknemers hun keuze gemaakt hebben.  

Rekken vullen

In het akkoord wordt ook voorzien dat de door Carrefour gevraagde polyvalentie (bijvoorbeeld iemand die rekken vult, kan gevraagd worden om bij te springen aan de kassa) beloond wordt. Wie in dat systeem stapt krijgt een premie van 2.000 uren en ruimere arbeidscontracten. 

Voor de overblijvende werknemers is er ook een werkzekerheidsgarantie afgesloten tot 2022 en er komen er geen naakte ontslagen, aldus Kristel Vandamme van de christelijke vakbond. 

Geen enkele winkel gaat dicht. Carrefour garandeert dat 39 hypermarkten blijven. Het personeel van hypermarkten die omgevormd worden naar supermarkten, zullen hun loon behouden. Nieuwe aanwervingen bij de overblijvende hypermarkten zullen gebeuren aan de oude voorwaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n