CEO 'koopt' winkelketen Blokker en krijgt daar miljoenen voor

Blokker maakt sinds 2014 in toenemende mate verlies. ©BELGAIMAGE

De Nederlandse zakenfamilie Blokker verkoopt haar gelijknamige verlieslatende keten aan CEO Michiel Witteveen. De overnemer krijgt een bedrag uitbetaald.

De Nederlandse winkelketen Blokker wordt verkocht. De overnemer is Michiel Witteveen. Hij is sinds vorig jaar de CEO van de keten, die al enkele jaren verlieslatend is.

Miljoenen verlies

Het gaat niet goed met Blokker en zijn zusterketens. Het nettoverlies verdubbelde in 2017 naar 344 miljoen euro. De omzet daalde van 2 naar 1,6 miljard.

De keten kwam in zwaar weer omdat ze de boot van e-commerce miste. Daarnaast lokten goedkopere ketens zoals Action klanten weg.

In 2017 kondigde de Blokker-groep aan dat alle zusterketens van Blokker zouden worden verkocht. Onder andere Leenbakker en Bart Smit gingen de deur uit.

De familie zou er alles aan doen om oerketen Blokker te laten overleven. Maar afgelopen november gooiden de Blokkers definitief de handdoek en kondigden ze aan dat ook de Blokker-keten te koop stond.

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf moet Witteveen niets betalen. Hij krijgt 280 miljoen euro voor de overname, schrijft de krant.

'Dat bedrag klopt niet', zegt een woordvoerder van Blokker. 'Maar het klopt dat de overnemer een bedrag krijgt van de familie Blokker. De familie wil de groei en de transformatie van de keten mee ondersteunen.'

Huurgeld

Wellicht speelt ook mee dat de Blokker-familie de eigenaar is van heel wat panden waarin Blokker-winkels gevestigd zijn. Dat blijft ook na de deal zo. Als de keten overleeft, kunnen de Blokkers een deel van het geld terugverdienen via huurgeld.

7.700
Blokker
Bij Blokker in Nederland en België werken 7.700 mensen.

Ook de keten Big Bazar komt in handen van Witteveen. Big Bazar is een discountketen, die te vergelijken is met het eveneens Nederlandse Action.

De winkelketen Marskramer blijft in handen van de Blokker-familie. Die heeft ook de Belgische keten Casa in handen.

Herstructureren

Blokker Holding heeft 690 winkels in België en Nederland. In beide landen herstructureerde het bedrijf in de afgelopen jaren fors. In België sloten 63 winkels de deuren. Het personeelsbestand verkleinde met 230 jobs naar 625.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud