Advertentie

Carrefour België schrapt 1.233 jobs

Alexandre Bompard, de CEO van Carrefour, kondigde dinsdag aan dat er in Frankrijk 2.400 jobs verdwijnen. ©REUTERS

Carrefour sluit de hypermarkten van Genk en Belle-Ile (Luik). Ook in het hoofdkantoor verdwijnen jobs.

De Franse supermarktgroep Carrefour gaat herstructureren in België. Daardoor verdwijnen 1.233 Belgische jobs. Dat is 10 procent van het totale personeelsbestand.

Dit is een sociaal bloedbad. We zijn gechoqueerd door de nonchalante en kille houding van de directie.
BBTK
Vakbond

De hypermarkten van Genk en Belle-Ile bij Luik gaan dicht. De directie wil ze volgens een vakbondsbron al eind juni 2018 sluiten.

De hypermarkt van Turnhout wordt verkleind, maar blijft een hypermarkt, die naast voeding ook elektronica, boeken en interieurspullen verkoopt. Ook de hypermarkten van Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre worden kleiner. Ze worden omgebouwd tot klassieke Carrefour Market-supermarkten.

Hoofdkantoor

In de andere van de in totaal 45 hypermarkten gaat Carrefour maatregelen nemen om ze 'efficiënter' te maken. Door een nieuwe arbeidsorganisatie in de winkels zal minder personeel nodig zijn. In totaal zijn daardoor 1.053 jobs bedreigd in de hypermarkten.

CARREFOUR IN CIJFERS

  • 12.300 winkels en 380.000 personeelsleden in 30 landen.
  • 88,2 miljard euro omzet in 2017.
  • 2 miljard euro operationele winst.
  • 45 hypermarkten, 430 supermarkten en 290 buurtwinkels in België.
  • 11.500 Belgische werknemers.
  • 4,4 miljard euro omzet in België

 

Op de hoofdzetel wil de supermarktgroep 180 jobs schrappen. Dat is bijna 20 procent van het totale personeelsbestand van de hoofdzetel, waar 1.000 mensen werken. In totaal wil Carrefour 1.233 Belgische arbeidsplaatsen doen verdwijnen.

Carrefour benadrukt dat de supermarkten (Carrefour Market) en de buurtwinkels (Carrefour Express en Carrefour Easy) niet worden getroffen.

De keten wil zelfs nieuwe supermarkten en buurtwinkels openen. In 2018 moeten 30 nieuwe Markets en Expressen de deuren opendoen. Dat groeitempo ligt op hetzelfde niveau als in de afgelopen jaren.

Kosten besparen

Met de maatregelen wil Carrefour de verkoop en de winstgevendheid, die onder druk staan, doen herleven. Carrefour zegt dat de concurrentie toeneemt doordat concurrenten komen opzetten, maar ook door de opkomst van e-commerce. 'In 2017 consumeerden de Belgen ook minder. Al deze factoren leiden ertoe dat Carrefour België zijn commerciële dynamiek moet versterken en zijn kosten moet herzien om te kunnen herinvesteren in de sectoren van de toekomst', klinkt het in een mededeling.

Niet eerste zware herstructurering

De herstructurering die Carrefour België vandaag aankondigt volgt acht jaar na een vorig sociaal bloedbad. In 2010 verloren 1.700 mensen hun job toen Carrefour zeven supermarkten en negen hypermarkten sloot.

De vakbonden reageren boos. 'Dit is een sociaal bloedbad', laat de vakbond BBTK weten. 'We zijn gechoqueerd door de nonchalante en kille houding van de directie.'

Niet alleen in België neemt Carrefour  maatregelen. Afgelopen dinsdag kondigde Carrefour-CEO Alexandre Bompard ook een herstructurering aan in Frankrijk.

Daar verdwijnen 2.400 jobs op het Franse en internationale hoofdkantoor. 273 slecht presterende winkels worden verkocht. Als geen koper wordt gevonden, komen de jobs van nog eens 2.100 Franse medewerkers in gevaar.

Bompard wil in 2020 2 miljard euro hebben bespaard. Zo wil hij de winst van het al enkele jaren kwakkelende Carrefour opkrikken. In 2017 daalde de bedrijfswinst met 15 procent naar 2 miljard euro, op 88 miljard euro omzet.

Daarnaast wil Bompard ook geld vrijmaken om Carrefour klaar te maken voor de toekomst. Hij wil tegen 2022 2,8 miljard euro investeren in de internetpoot van Carrefour. Dat wil hij onder andere doen door online bestelde boodschappen meer en sneller aan huis te leveren en door samen te werken met de Chinese internetgigant Tencent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud