Colruyt-belegger kan maar beter opletten voor Jumbo

©ANP XTRA

Als een Nederlands bedrijf met dezelfde laagsteprijsstrategie als Colruyt ons land zou binnenstormen, mag het bedrijf uit Halle volgens een analist afscheid nemen van het veilige imago van zijn aandeel.

Jumbo komt onze richting uit, zoveel is zeker. De Nederlandse retailer heeft na Albert Heijn het tweede grootste marktaandeel in eigen land, dankzij een no-nonsense-aanpak: een klant kan er altijd rekenen op de laagste prijs. Een herkenbaar recept voor Belgen, die om dezelfde reden huninkopen het allerliefst bij Colruyt  doen.

De intrede van een te duchten concurrent voor Colruyt komt er snel aan: Exane BNP Paribas rekent op de eerste vestigingen van Jumbo in 2019. 'Veel details zijn er nog niet, maar de Nederlanders kunnen een stevige dreiging vormen voor Colruyt en de rest van de sector,' schreef analiste Carole Madjo donderdagochtend in een nota aan klanten.

Een prijzenoorlog zou gevoelig vreten aan de hoogste marges van de sector, die van Colruyt.

'Jumbo zal heel snel een positief imago krijgen,' gaat ze verder. Volgens Madjo leeft nu al de perceptie dat een winkelkar in Nederland minder kost dan wanneer u dezelfde producten uit de Belgische rekken plukt.

'Vandaag is Colruyt een buitenbeentje in de voedingsretail, met een bedrijfswinstmarge van 5 procent, terwijl het gemiddelde in de rest van de sector 3,5 procent bedraagt.'

Als Jumbo beslist de beuk erin te gooien zal Colruyt zich verdedigen, en kan ook een reactie van de andere Belgische concurrenten niet uitblijven. Een prijzenoorlog zou gevoelig vreten aan de hoogste marges van de sector, die van Colruyt.

Verkoopadvies

Die abnormaal hoge winstgevendheid van Colruyt, bovendien gebaseerd op een simpel credo dat iedereen begrijpt, maakte dat beleggers bereid waren meer te betalen voor een stukje van de winst. Anders gezegd: de koers-winstverhouding voor Colruyt ligt vandaag op 18,8, tegenover 11 voor Ahold Delhaize en 13,2 voor Carrefour. Die twee laatste zijn wel veel meer actief in het buitenland dan de keten uit Halle.

'Historisch gezien houdt dat steek, ook omdat Colruyt schuldenvrij is en veel van zijn vastgoed zelf bezit. Maar die premie is nu te hoog opgelopen', oordeelt Madjo. 'Trouwens: Colruyt is bijna klaar met zijn inkoopprogramma van eigen aandelen.'

97 procent van de geplande 350 miljoen euro aan aankopen ligt al achter de rug. Het programma liep zo'n vaart dat Colruyt volgens Exane op sommige dagen instond voor een kwart van het handelsvolume op de beurs. Sinds eind september kocht Colruyt ongeveer 14 procent van de vrij verhandelbare aandelen op.

'Colruyt heeft nu een pak minder cash en heeft nooit geleend om eigen aandelen te kopen. Dat maakt een nieuw inkoopprogramma onwaarschijnlijk. Zo stijgt alweer het risico op een lagere waardering. De ondersteuning van de koers valt immers weg.' Het familiebedrijf is notoir schuldenavers, en draait al jaren zonder meer uit te geven dan er binnenkomt.

De conclusie? Nóg een verkoopadvies voor Colruyt, en een koersdoel dat zakt van 43 naar 38,5 euro. Colruyt is donderdag niet alleen de sterkste daler van de Bel20, maar op het hele Brusselse koersenbord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud