Advertentie

Colruyt wil CO2-neutraal worden via Congolese herbebossing

De retailer Colruyt wil in Congo een bos aanleggen dat 3,5 keer zo groot is als de stad Brussel en hoopt zo CO2-neutraal te worden.

De retailer wil de komende drie jaar 12 miljoen bomen aanplanten in een zone in de Congolese provincie Kwango, ten zuidoosten van Kinshasa.

Die ­regio is erg onderhevig aan roofbouw. De ambitie van Colruyt is de ­lokale gemeenschappen te betrekken, zodat ze er het belang van inzien om het bos te respecteren.

Het bos moet 100 vierkante ­kilometer groot worden, wat 2,2 keer de oppervlakte van het Zoniënwoud is of 3,5 keer die van de stad Brussel. Colruyt rekent erop dat het aan­gelegde bos tegen 2030 120.000 ton CO 2 opvangt, waardoor het bedrijf CO2-neutraal wordt.

Bosbouw tegen klimaatopwarming

Volgens professor Wannes Hubau (Universiteit Gent) is bosbouw een element in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het regenwoud is de beste locatie voor de bosbouw, omdat de bomen er erg snel groeien.

'De bomen slaan CO2 op en ze hebben een afkoelend effect, via de schaduw die ze creëren en de vochtdruppeltjes die ze uitscheiden', zegt ­Hubau. Door bomen aan te planten verbetert het CO2-opvangvermogen ­van de planeet.

Het project van Colruyt werd ­onder meer door­gelicht door het Africamuseum en de UGent. ­Wereldwijd zou 1.200 miljoen hectare in aanmerking komen voor herbebossing. Daarvan zou al 292 miljoen beloofd zijn.

'Bebossing of herbebossing mag wel geen alternatief zijn voor het afbouwen van de CO2-uitstoot', zegt Hubau. Volgens hem is dat bij Colruyt niet het geval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud