Coolblue stelt beursgang uit

Coolblue, dat ook in België actief is, gaat pas na de zomer naar de Amsterdamse beurs. ©ANP

De Nederlandse webwinkel Coolblue verschuift zijn geplande beursgang naar het najaar. 'Van in het begin stel ik me vragen over het doel van deze beursgang', reageert KBC-analist Michiel Declercq.

De Nederlandse webwinkel Coolblue, die ook in België actief is, gaat pas na de zomer naar de Amsterdamse beurs. Dat meldt de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad. Coolblue mikt op een beurswaarde van 3 à 6 miljard euro. Dat kan de kassa doen rinkelen bij de holding HAL , die 49 procent van Coolblue bezit. Medeoprichter en CEO Pieter Zwart heeft 51 procent van het bedrijf in handen.

Hoewel Coolblue volgens ingewijden klaarstaat voor de beursgang, willen de aandeelhouders meer tijd in de voorbereiding steken. Zo wil Zwart, van wie bekend is dat hij niets aan het toeval overlaat, mensen op belangrijke posten helemaal klaarstomen voor de nieuwe fase.

Ook moet Coolblue nog iemand inwerken die de contacten met beleggers en analisten onderhoudt. Financieel directeur Daphne Smit, die daarbij een cruciale rol speelt, gaat binnenkort met zwangerschapsverlof.

Bovendien is weinig haast gemoeid met de beursgang. De webwinkel boert uitstekend dankzij de lockdown. Het bedrijf zag zijn omzet vorig jaar stijgen van 1,5 naar 2 miljard euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde ruim naar 114 miljoen euro. 

Deliveroo

Het uitstel van een beursgang is uitzonderlijk. Bedrijven met beursambities vragen de notering normaal zo snel mogelijk aan om te vermijden dat het beurssentiment omslaat.

De beslissing van Coolblue kan moeilijk los worden gezien van de moeilijke tijden voor beursdebutanten, ondanks het vrij goede beursklimaat.

Maar de beslissing van Coolblue kan moeilijk los worden gezien van de moeilijke tijden voor beursdebutanten, ondanks het vrij goede beursklimaat. De Britse maaltijdenleverancier Deliveroo stapte eind maart naar de beurs van Londen, maar verloor op de eerste dag 30 procent. De precaire arbeidsstatuten voor de koeriers schrikten duurzame investeerders af.

Voetbalclub Club Brugge blies zijn beursgang af wegens van de matige interesse. In Amsterdam debuteerde InPost , de uitbater van kluisjes voor webwinkels, in januari wel nog vlammend. Beleggers plakten op dag één meer dan 10 miljard euro beurswaarde op de Poolse start-up. Sindsdien is het enthousiasme echter bekoeld. Vorige week zakte het aandeel zelfs even onder de intekenprijs.

Coolblue heeft zijn beursgang formeel nog niet aangekondigd, maar in februari zei Zwart in een videoboodschap dat het bedrijf er 'hard over aan het nadenken is'.

'Omdat noch HAL, noch Coolblue officieel gecommuniceerd heeft over de beursgang is het moeilijk in te schatten wat precies speelt', zegt KBC-analist Michiel Declercq. 'Het is zo dat technologieaandelen onlangs een terugval meemaakten op de beurs, maar algemeen is het sentiment nog altijd goed. Ik verwacht niet dat de beurs voor de technologieaandelen aanzienlijk gunstiger zal zijn in de zomer.'

Declercq sluit niet uit dat van uitstel uiteindelijk afstel komt. 'Van in het begin stel ik me vragen over het doel van deze beursgang. HAL zou er cash voor in de plaats krijgen, maar het bedrijf staat op het punt zijn belang in de optiekgroep GrandVision te verkopen en heeft dus al uitzicht op extra cash.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud