Decathlon dreigt met vertrek e-commercemagazijn uit België

Het nieuwe magazijn van Decathlon in Willebroek. ©Wim Kempenaers

Als de vakbonden en de directie van de sportketen geen akkoord over nachtwerk bereiken, zal Decathlon zijn e-commerceactiviteiten vanuit Nederland organiseren. Een akkoord ligt binnen handbereik, valt te horen bij de bonden.

De Franse sportwinkelketen Decathlon dreigt ermee haar e-commercemagazijn van Willebroek naar Nederland te verhuizen. Wie vandaag een pakje bij Decathlon.be bestelt, krijgt dat toegestuurd via het nieuwe magazijn in Willebroek.

Decathlon wil nachtwerk invoeren in Willebroek omdat het pakjes binnenkort binnen 24 uur bij klanten thuis wil leveren. Bovendien wil de keten ook de pakjes van de Nederlandse webwinkel versturen vanuit België, zei de Belgische directie twee jaar geleden. De plannen zouden 100 nieuwe jobs opleveren in België.

Tilburg

De keten dreigt ermee dat plan op te blazen. Dat doet ze omdat ze er niet in slaagt samen met de Belgische vakbonden een akkoord te sluiten over hoe het nachtwerk te organiseren in Willebroek.

Als er geen akkoord komt, zal Decathlon zijn e-commercepakjes voor de Belgische markt binnenkort versturen vanuit een nog te bouwen magazijn nabij Tilburg, vlak over de Nederlandse grens. Vanuit Willebroek zouden dan alleen nog de Belgische winkels worden beleverd.

We zijn momenteel constructief aan het overleggen met de directie. In december hopen we een akkoord te bereiken.
Vicky Hendrickx
Vakbond ACLVB

Dat scenario zal zich niet voltrekken, klinkt het bij de vakbonden. 'We zijn constructief aan het overleggen met de directie', zegt Vicky Hendrickx van de liberale vakbond ACLVB. 'In december zijn er nog twee vergaderingen tussen de vakbonden en de directie en dan denken we overeenstemming te vinden over de laatste details.' Ze erkent dat het dreigement om naar Nederland te verhuizen druk zet op de vakbonden.

De directie van Decathlon is karig met commentaar. 'We zijn nog altijd positief en blijven dat', laat Koen Tengrootenhuysen, de vastgoeddirecteur van Decathlon België weten.

Bangladesh

Dat de vakbonden en de directie constructief praten, is opmerkelijk. Al meer dan twee jaar probeert de directie een akkoord te sluiten over nachtwerk. Tot voor kort sprak ze vooral rechtstreeks met het personeel en niet met de bonden. Omdat de vakbonden zich gepasseerd voelden, weigerden ze een akkoord te ondertekenen.

'De huidige directie denkt dat Decathlon België in Bangladesh ligt', liet een vakbondsleider in 2016 optekenen. 'Ze wil een Angelsaksisch model van personeelsoverleg installeren. Ze omzeilt de vakbonden, die de wettelijke vertegenwoordigers van het personeel zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud