Advertentie

Delhaize bevestigt paringsdans met Ahold

©ANP XTRA

Delhaize en Ahold bevestigen allebei dat ze gesprekken voeren om de twee bedrijven samen te voegen. Daarmee krijgt de paringsdans van de twee retailreuzen een officieel tintje.

Volgens Delhaize kunnen de 'preliminaire' gesprekken 'al dan niet leiden' tot een toekomstige transactie. 'Het bedrijf zal eventuele, belangrijke informatie communiceren volgens de geldende regulering', klinkt het in het summiere bericht.

Volgens onze informatie zijn er inmiddels al zakenbanken bij het proces betrokken. Dat betekent dat beide bedrijven meer doen dan elkaar besnuffelen.

De Tijd had dit weekend als eerste bericht over de gesprekken van de twee retailers. Een fusie zou een sterke supermarktgroep creëren met voetafdruk in Europa en de VS. Omdat Albert Heijn van de Ahold-groep ook in België zo'n 30 winkels heeft, zou de fusie in België marktleider Colruyt kunnen onttronen.

Beleggers hadden gisteren dolenthousiast gereageerd op de berichten over een fusie. Delhaize steeg met ruim 14 procent en Ahold won 5,5 procent op de Amsterdamse beurs. Samen wonnen de twee bijna 2 miljard euro aan beurswaarde.

©Mediafin

Volgens analisten kan een combinatie tussen de twee retailers meer dan 1 miljard euro besparingen en synergieën opleveren. Wie de fusie minder ziet zitten, zijn de vakbonden van Delhaize. Het socialistische BBTK eiste gisteren in een open brief klaarheid over de fusiegesprekken.

Het is niet de eerste keer dat beide groepen praten over een alliantie. In 2006-2007 vonden verregaande onderhandelingen plaats, maar de deal sprong uiteindelijk af op de structuur van de fusie. Delhaize stuurde aan op een fusie van gelijken, maar dat ging te ver voor het grotere Ahold.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud