‘Dit is economisch terrorisme!'

IDF (ex-Belgian Sky Shops) is het bedrijf achter 90 procent van de verkooppunten op Brussels Airport.

Ook de winkeluitbater op de luchthavens van Brussel en Charleroi wordt zwaar getroffen door de staking van de luchtverkeerleiders in Zaventem. ‘Het is een schandaal. Dit is economisch terrorisme’, stelt CEO Nicolas Van Brandt.

International Duty Free (IDF), het voormalige Belgian Sky Shops, is het bedrijf achter 90 procent van de verkooppunten op Brussels Airport (de eet- en drankgelegenheden worden uitgebaat door Autogrill). Een op de drie of vier passagiers die via de luchthaven van Zaventem passeert, doet er aankopen. IDF baat ook de winkels op de luchthaven van Charleroi uit. Het bedrijf, een onderdeel van de Frère-holding NPM, boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 185 miljoen euro.

Net als de andere stakeholders van de Brusselse luchthaven werd IDF hard getroffen door de aanslagen. ‘Sinds 22 maart - en rekening houdend met de heropening - is onze omzet in Brussel met 80 à 85 procent gezakt. Wij hebben economische werkloosheid moeten aanvragen voor onze 400 werknemers’, vertelt Van Brandt. ‘En alsof dat niet genoeg is, komt daar nu de staking van de luchtverkeerleiders bij.’ Charleroi, dat tot nu toe niet getroffen werd, zag zijn inkomsten sinds de lancering van de actie bij Belgocontrol met een derde slinken.

De CEO van IDF vindt het ‘schandalig’. ‘De vakbonden van Belgocontrol zijn economische terroristen. Ze gijzelen met hun actie alle mensen die betrokken zijn bij de luchthaven. Wij vechten om de jobs van ons personeel en dan krijg je dit!’, zegt Van Brandt. ‘Die mensen gijzelen heel het land.’

Reagan

Hij roept de federale regering op om tussenbeide te komen. ‘Toen Reagan president was in de VS brak er ook een staking van de luchtverkeerleiders uit. Hij stuurde ze de laan uit, verving ze door militairen en privatiseerde de sector. Waarom kan dat hier niet?’, vraagt hij zich af. ‘Of kunnen de luchtverkeerleiders in de ons omringende landen het niet tijdelijk overnemen?’.

Van Brandt is ook niet te spreken over de geneesheren die een doktersbriefje geven aan de personeelsleden van Belgocontrol. ‘Die komen niet enkel niet werken, maar worden er ook nog voor betaald ook! Moet de Orde der Artsen hier niet tussenbeide komen?’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content