E-commerce nekt tweede grote Antwerpse IKEA

IKEA, dat in België al acht vestigingen telt, bouwt geen tweede Antwerpse winkel. ©BELGA

De Zweedse woonwarenreus IKEA schrapt zijn plannen voor een tweede, grote Antwerpse vestiging, ten noorden van de stad. Er komt mogelijk wel een extra verkooppunt om Antwerpen beter te bedienen.

De Zweedse winkelketen IKEA opent dan toch geen tweede Antwerpse vestiging op de Havanasite in het noorden van de stad. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

IKEA stelt dat het 'mede door het steeds sneller veranderende retaillandschap, het veranderende consumentengedrag en het stijgende belang van e-commerce' niet mogelijk is om op de site een duurzaam project uit te bouwen.

Woordvoerster Annelies Nauwelaerts van IKEA België preciseert dat het niet alleen de opmars van e-commerce is die leidde tot de beslissing. 'Het is de combinatie van de drie factoren die speelt, samen met de beperkingen op de site. Daardoor moeten we er een winkel van minimum 18.000 m2 bouwen, terwijl we net nood hebben aan meer flexibiliteit. Het geheel maakt dat we er geen duurzaam project voor de lange termijn kunnen opzetten.'   

IKEA benadrukt dat woonwarenhuizen de kernactiviteit van het bedrijf blijven. 'We zetten de gesprekken met de stad Antwerpen dan ook verder om te komen tot een oplossing voor de regio Antwerpen, om ook de klanten ten noorden van de stad beter te kunnen bedienen', klinkt het.

Het stadsbestuur had IKEA vorig jaar aangeduid om de Havanasite, waar nu nog diensten zoals de lokale politie gevestigd zijn, te herontwikkelen. De meubelketen was al lange tijd op zoek naar een geschikte locatie voor een tweede Antwerpse vestiging.

Wilrijk oververzadigd

Momenteel heeft IKEA alleen in het zuiden van de stad, in Wilrijk, een filiaal, dat 'uit zijn voegen barst'. Ook voor de mobiliteit zou een bijkomende vestiging in het noorden van Antwerpen een goede zaak zijn, klonk het eerder. Het project had een van de komende jaren van start moeten gaan.

8
8
IKEA België telt nu acht vestigingen.

IKEA België telt nu acht vestigingen. Die van Hasselt en Bergen zijn de jongste nieuwkomers. De groep heeft nog steeds plannen om een grote vestiging te openen in West-Vlaanderen, waar ze nu afwezig is. De voorkeurplek van IKEA is Wevelgem, maar formeel komen er vier plaatsen in aanmerking. Eind januari wordt het milieueffectenrapport verwacht.  

IKEA zei eerder dat tien grote vestigingen het maximum zijn voor een land als België. Maar Nauwelaerts wil nu niet gezegd hebben dat de lat voortaan op negen ligt.

De Wever ontgoocheld

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert dinsdag ontgoocheld op de beslissing van IKEA. 'We betreuren natuurlijk dat deze beloftevolle plannen sneuvelen vlak voor de eindmeet', laat De Wever weten. IKEA is volgens de burgemeester wel op zoek naar een kleinere locatie dichter bij de stad. Nauwelaerts bevestigt dat het bedrijf een verkooppunt zoekt om de klanten in het noorden van de stad beter te bedienen. 'Maar het is te vroeg om te zeggen hoe dat er zal uitzien.'

De stad Antwerpen heeft volgens De Wever samen met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) de voorbije jaren 'veel tijd en energie geïnvesteerd in het faciliteren van de komst van een grote winkelketen op de Havanasite'. Er werd onder meer gewerkt aan een parkeergebouw dat gedeeltelijk voor IKEA-klanten bestemd was en de nieuwe tramlijn langs de Noorderlaan krijgt er haar keerlus.

Bovendien, stelt hij, was IKEA zélf al jarenlang vragende partij om op die locatie een grote investering te doen. Dat er door een nieuwe bedrijfsstrategie nu alsnog een einde komt aan het project, nog voor het goed en wel begonnen was, betreurt het stadsbestuur.

'Het topmanagement van IKEA heeft ons wel verzekerd dat deze beslissing niet het einde betekent van hun investeringsplannen in Antwerpen', vervolgt De Wever. 'IKEA benadrukt de nood aan een nieuw verkooppunt in Antwerpen als aanvulling op de winkel in Wilrijk en zoekt naar een kleinere locatie dichter bij de stad. We hopen dat dit een nieuw begin is, een nieuwe stap naar een investering die duurzame jobs met zich meebrengt in een gedeelte van de stad met een hogere werkloosheid.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud