Eram weg uit België: 130 jobs op de tocht

Eram is vooral actief in Franstalig België. ©BELGA

De keten werkte aan een herstructurering waarbij de helft van de jobs zou verdwijnen, maar nu legt ze de boeken neer.

De Franse schoenenwinkelketen Eram trekt zich volledig terug uit België. Bij het bedrijf lopen al maanden onderhandelingen in het kader van de wet-Renault. De onderhandelingen over het schrappen van 70 banen en de sluiting van 13 winkels waren zo goed als rond, tot de gesprekken enkele weken geleden afsprongen omdat de financiering voor een sociaal plan niet rond geraakte.

Eram doet het al lang slecht in België

Al jaren heeft de Franse schoenwinkelketen Eram het moeilijk in België. De nettowinst keerde in het boekjaar 2015 om tot een nettoverlies van liefst 2,6 miljoen, terwijl de keten maar voor 14 miljoen euro aan schoenen verkocht. Het bedrijfsverlies stabiliseerde op 2,3 miljoen euro.

Blijkbaar zijn de resultaten van 2016 ook slecht. Ze zijn nog niet openbaar gemaakt.

Eram stelt in België 140 mensen te werk in 30 winkels.

De directie trekt zich nu volledig terug uit België. ‘We worden geconfronteerd met een snelle verslechtering van de resultaten en houden rekening met zeer onzekere economische perspectieven’, luidt het. Al jaren gaat het slecht met de Belgische tak van de keten (zie kader).

Winkels blijven open

Eram zoekt een overnemer voor alle of voor een deel van de Belgische winkels om zo veel mogelijk jobs te redden en het merk in België te houden. ‘In de tussentijd verandert er niets voor de medewerkers. De winkels blijven gewoon open’, luidt het.

Toch is er voor het personeel nu nog meer onzekerheid. ‘We staan nergens’, zegt Evelyne Zabus van de Franstalige vakbond CNE. ‘In het eerste plan werd de Belgische activiteit nog behouden, maar nu zoeken ze plots overnemers.'

'Met of zonder behoud van het personeel. Het is vooral duidelijk dat ze hun activiteiten zo snel mogelijk willen stoppen.’

Op 7 maart volgt een nieuw overleg tussen de vakbonden en de directie. Dan zouden overnamekandidaten worden voorgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud