Familie Torfs en Penninckx kopen Brantano

©Wim Kempenaers (WKB)

De familie Torfs (Schoenen Torfs) en Dieter Penninckx (Claudia Sträter, CKS) kopen samen met de eigenaar van de Nederlandse kledingketen Miss Etam het in nood verkerende Brantano.

Brantano zit in moeilijke papieren omdat zijn moederbedrijf, het Nederlandse Macintosh Retail, in december failliet is verklaard. Als niet snel een overnemer zou worden gevonden, zou ook Brantano, dat marktleider is in België, de boeken moeten neerleggen.

Maar zover komt het niet. De Nederlander Rens van de Schoor, die eigenaar is van de Nederlandse kledingwinkelketen Miss Etam, neemt Brantano over. Daarbij krijgt hij de steun van enkele Belgen die stevig hun sporen verdiend hebben in het modewinkellandschap. Van de Schoor zal Brantano samen kopen met de holding van de familie Torfs, die al actief is met de keten Schoenen Torfs. Ook Dieter Penninckx stapt in het project. Hij is de CEO van FNG Group, een bedrijf dat kledingmerken en -ketens in handen heeft zoals CKS, Fred & Ginger en Claudia Sträter.

Frontman

Van de Schoor, de Torfsen en Penninckx zien zich als de ideale overnemer van Brantano. ‘Rens (Van de Schoor, red.) kent iets van herstructureren, Dieter (Penninckx, red.) iets van fusies en overnames en de familie Torfs kent iets van schoenen’, zegt Wouter Torfs, de CEO van Schoenen Torfs.

Brantano zal worden ondergebracht in BrantNew, een nieuw bedrijf dat Van de Schoor opricht. ‘Van de Schoor is de initiatiefnemer, maar de Torfsen en ik zullen hem bijstaan’, zegt Dieter Penninckx. ‘Van de Schoor is de frontman, maar we zullen elke beslissing met zijn drieën nemen.’

In de eerste plaats willen de overnemers synergieën creëren tussen Brantano en Miss Etam. ‘Beide hebben hetzelfde doelpubliek, maar Brantano is alleen actief in België en Miss Etam alleen in Nederland’, zegt Penninckx. ‘Bovendien is Miss Etam ijzersterk in e-commerce. Daar kan Brantano de vruchten van plukken.’

Tussenoplossing

Maar nog belangrijker is het om Brantano op te waarderen. Vriend en vijand vinden dat de winkels van de keten erg verouderd zijn. ‘Er ligt een investeringsplan klaar dat we willen uitvoeren. Het is de bedoeling om in de komende drie jaar zo’n 100 winkels te vernieuwen’, zegt Penninckx.

De overname is wellicht een tussenoplossing. ‘In de toekomst zal moeten blijken of en hoe we Brantano verder kunnen integreren. Maar de overname is op twee weken geregeld, dus erg gedetailleerde plannen hebben we nog niet kunnen maken. De toekomst zal uitwijzen wat er gebeurt.’

Blauwe Torfs

Het triumviraat denkt niet dat de Belgische mededingsautoriteit bewaren zal uiten tegen de overname. Nochtans is Brantano marktleider en is Schoenen Torfs het nummer drie. Op nummer twee staat Euro Shoe (Shoe Discount en Avance). ‘De overname is een Nederlands initiatief dat door mezelf en de familie Torfs wordt ondersteund’, zegt Penninckx. ‘Het is niet de bedoeling van Brantano een blauwe Torfs te maken.’ Beide winkels zullen apart werken, al kunnen ze wel samen schoenen aankopen om zo de kosten te drukken, klinkt het.

Het was Van de Schoor die eind vorig jaar werd benaderd door de curatoren van Macintosh. Doordat hij met Penninckx onderhandelt over een fusie tussen FNG en Miss Etam, werd de Belg mee in het bad gesleurd. Penninckx, die zitting heeft  in de raad van bestuur van Schoenen Torfs, vroeg Wouter Torfs met succes of zijn familie mee wou stappen in het project.

Brantano heeft 130 winkels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De keten boekt 140 miljoen euro omzet en een nipte winst.

Curatoren

In een mededeling bevestigen de curatoren van Macintosh Retail Group dat de besprekingen met zowel de kopers van Brantano als de kopers van Scapino in een 'vergevorderd stadium zijn', maar dat er 'nog geen overeenstemming is tussen banken, curatoren en kopers. Deze overeenstemming wordt 'op korte termijn verwacht'. De transacties moeten formeel worden goedgekeurd door de rechter-commissaris.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud