Advertentie

Gamma-uitbaters ruziën door vertrek aandeelhouder

De 86 Gamma-winkels in België krijgen elke week zo'n 160.000 klanten over de vloer. ©Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De belangrijkste aandeelhouder van het moederbedrijf van de doe-het-zelfketen Gamma wil zijn aandelen en zijn 155 Gamma-winkels verkopen. Maar de andere uitbaters raken het niet eens over een oplossing.

De eigenaars van de doe-het-zelfketen Gamma zitten met de handen in het haar. Ze vinden maar geen antwoord op het vertrek van de Ierse beursgenoteerde groep CRH. Die controleert 49,8 procent van de aandelen van Gamma’s moederbedrijf Intergamma en baat bovendien volgens het franchisemodel ook 155 Gamma- en Karwei-winkels uit in België en Nederland. Daar wil het bedrijf mee stoppen, vernam De Tijd. CRH wil het nieuws niet bevestigen.

De zelfstandige ondernemers die de Gamma-winkels uitbaten, zouden wel moeten betalen maar geen extra stemrecht krijgen.

De overige uitbaters, die in totaal 221 winkels uitbaten en 43,9 procent van de aandelen controleren, moeten op zoek gaan naar een oplossing, maar die vinden ze niet. Het plan dat de directie twee weken geleden voorstelde, werd door meer dan 20 procent afgekeurd. Een hoog percentage, want het gaat om de helft van de aandeelhouders die niet gelieerd zijn aan CRH en de directie, die 6 procent van de aandelen in handen heeft.

De directie stelde voor dat Intergamma de CRH-aandelen en -winkels zou overnemen voor 140 miljoen euro. Dat geld zouden de aandeelhouders die blijven, moeten ophoesten in een periode van zeven jaar. Extra stemrecht zouden ze daar evenwel niet mee krijgen. Het was niet de bedoeling de aandelen te vernietigen - waardoor de invloed van de overblijvende aandeelhouders zou stijgen - maar om ze onder te brengen in een stichting. Daarin zouden onafhankelijke bestuurders zitten die 48,9 procent van de stemmen zouden controleren.

160.000
De 86 Gamma-winkels in België krijgen samengeteld zo'n 160.000 klanten per week over de vloer.

Maar dat plan zint de tegenstribbelende Gamma-uitbaters niet. Ze vrezen dat de bestuurders van de stichting niet hun belangen zullen behartigen, maar die van de directie. Zij willen dat de aandelen worden vernietigd. ‘Als we betalen, willen we ook meer bepalen’, luidt gebald hun motivatie.

Intergamma

Intergamma is een Nederlands bedrijf dat in eigen land en België actief is met de doe-het-zelfketen Gamma. In Nederland heeft het ook de keten Karwei in handen.
Intergamma heeft 301 winkels in Nederland en 85 in België, waarvan het er maar tien zelf uitbaat. De rest wordt uitgebaat door externe bedrijven en ondernemers volgens het franchisemodel. Zij zijn de aandeelhouders van de coöperatie Intergamma.
Door zich te verenigen kunnen ze goedkoper inkopen en investeren in marketing, waardoor het Gamma-merk bekendheid heeft vergaard. 49,8 procent van de aandelen is in handen van het Ierse CRH. Het management controleert 6 procent en het Franse Bricorama 3 procent. De rest is in handen van kleinere franchisenemers. In 2015 boekte Intergamma 1,7 miljard euro omzet. De operationele kasstroom (ebitda) bedroeg 141 miljoen euro.

Maar in de sector wordt erop gewezen dat er ook andere motieven spelen. Een van de opposanten is Bricorama, een Franse doe-het-zelfspeler die 41 Belgische en 34 Nederlandse Gamma’s uitbaat. De Fransen controleren 3 procent van de aandelen. Ook zij zouden hun belang binnenkort willen verkopen. Eigenaar Jean-Claude Bourrelier is bezig zijn Franse en Spaanse winkels te verkopen. De zeventigjarige ondernemer heeft geen opvolgers.

Na de verkoop in Spanje en Frankrijk zouden enkel de Belgische en Nederlandse winkels van Bricorama overblijven. De kans dat ook die verkocht worden is groot, schreef de Franse krant Le Figaro. Daarom is het voor Bricorama niet interessant om nu nog miljoenen te investeren in de Belgische en de Nederlandse markt. Ook een Belgische expert gelooft niet dat Bricorama actief blijft in de Benelux. ‘De concurrentie op de Nederlandse markt is moordend’, zegt hij.

‘Precies daarom is het net wel interessant voor Bricorama om te investeren’, reageert een betrokkene. Als de Fransen meedoen met het plan van de Intergamma-directie zouden ze veruit de belangrijkste franchisenemer worden en de winstgevendheid van het bedrijf kunnen doen stijgen.

Nu het plan van de directie is verworpen, heerst er een impasse. Intergamma wenst niet te reageren. ‘We ontkennen wel dat er ruzie is. Discussies komen voor in alle bedrijven.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud