H&M sluit tijdelijk winkels in Zuid-Afrika na protest

Een H&m-winkel in het Zuid-Afrikaanse Sandton. ©REUTERS

Na demonstraties tegen H&M in Zuid-Afrika heeft de modeketen al haar vestigingen in het hele land tijdelijk gesloten. Actievoerders protesteerden zaterdag voor verschillende H&M-winkels, waarbij ook vernielingen werden aangericht.

H&M zit al een week in vervelende papieren, na een reclamecampagne die als racistisch werd bestempeld. De Zweedse onderneming liet een gekleurde jongen model staan voor een advertentie in een trui met opschrift 'Coolest monkey of the jungle'. Daarop kwam scherpe kritiek.

De gewraakte campagne van H&M. ©rv doc

In Zuid-Afrika kwam het zelfs tot geweld. In een winkelcentrum in de buurt van de economische metropool Johannesburg drongen mensen een H&M-winkels binnen en gingen ze aan het plunderen, zegt de politie via Twitter. De politie moest rubberen kogels inzetten tegen de actievoerders. In een video van nieuwszender eNCA waren omvergeworpen etalagepoppen te zien, kapotte spiegels en kledingstukken op grond.

Bij de acties raakten geen klanten of werknemers gewond, zei H&M. De veiligheid van werknemers en klanten staat evenwel voorop, en daarom worden de winkels tijdelijk gesloten. Onduidelijk is nog wanneer ze zullen heropenen.

Na kritiek op de advertentie verontschuldigde H&M zich en trok ze het beeld in. H&M is er sterk van overtuigd dat racisme en vooroordelen, of ze nu zo bedoeld zijn of niet, onaanvaardbaar zijn, zei de modeketen zaterdag.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content