HEMA verkoopt opnieuw minder in België

©BELGAIMAGE

HEMA is bezig aan een heropleving, maar in België blijft de motor sputteren.

De Nederlandse winkelketen HEMA heeft goed nieuws, want de omzet steeg in het derde kwartaal met 8,4 procent naar 301,2 miljoen euro. De de aangepaste operationele kasstroom (ebitda) steeg met 7,8 procent naar 31,3 miljoen euro.

Het nettoverlies daalde met 27,2 procent naar 1,6 miljoen euro. De keten is al een tijdje beter bezig dan in de afgelopen jaren, want van januari tot september nam het nettoverlies af met liefst 41,4 procent.

Maar België en Luxemburg blijven achter, en dat niet voor het eerst. De omzet daalde in het derde kwartaal met 0,6 procent naar 35,2 miljoen euro. De aangepaste ebitda steeg wel, met 1,2 procent naar 7,7 miljoen euro. Een opsteker, maar in de periode januari tot september is met een toename van 0,1 procent sprake van een stabilisering.

Extreem warm

De keten verklaart de zwakke prestatie door de marktomstandigheden, die on ons land slechter zijn dan in de andere landen waarin de keten actief is, zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk. 'Enerzijds was er extreem warm weer in september dat een impact had op onze verkopen en die wij in België niet helemaal hebben kunnen compenseren', zegt HEMA-woordvoerder Arnold Drijver. Hij wijst er ook op dat het slecht gesteld is met het Belgische consumentenvertrouwen.

De sector van HEMA staat de laatste jaren bloot aan verhevigde concurrentie. Enerzijds is er de opkomst van e-commerce, anderzijds worden goedkope ketens zoals Action en Flying Tiger steeds populairder.

Om ook in België weer te groeien wil HEMA er zijn winkels vernieuwen. Ook in het najaar van 2015 werden de winkels van HEMA in België in een nieuw jasje gestoken, maar dat bracht weinig zoden aan de dijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content