opmerkelijk

Hema bekijkt stappen tegen Alibaba's Hema

Jack Ma, de excentrieke oprichter van Alibaba, opent winkels met de merknaam 'Hema'. ©AFP

De Nederlandse keten Hema is er niet mee opgezet met het feit dat de Chinese webreus Alibaba fysieke winkels met de naam 'Hema' opent.

Deze week heeft de Chinese e-commercereus Alibaba in de Chinese steden Beijing en Shanghai supermarkten geopend onder de merknaam Hema. De keten heeft niets te maken met de bekende, gelijknamige Nederlandse winkelketen, die ook in België winkels heeft.

De Nederlandse Hema is niet blij met de Hema-plannen van Alibaba, maar het is niet duidelijk of de Nederlanders de Chinezen kunnen verbieden de merknaam te gebruiken. 'Wij hebben kennis genomen van het bestaan van deze winkels en kijken momenteel wat we hier verder mee gaan doen', laat Jeske Kapitein, de woordvoerder van de Nederlandse Hema weten.

Steile opmars

We kijken momenteel wat we hier verder mee gaan doen.
Jeske Kapitein
Woordvoerder (Nederlandse) Hema

Tot enkele jaren geleden was Alibaba in onze contreien relatief onbekend, maar het Chinese bedrijf is aan een forse wereldwijde opmars bezig. Het techbedrijf denkt dit jaar 34 miljard dollar omzet te boeken, vooral met de onlineverkoop van goederen, maar ook door het voor bedrijven mogelijk te maken om digitale gegevens te bewaren. Het bedrijf is liefst 387 miljard dollar waard op de beurs.

Ook in België en Nederland is Alibaba actief. Belgen kunnen producten kopen bij webwinkels zoals Alibaba en AliExpress, maar andersom kunnen Belgische bedrijven via de platformen van Alibaba in China en de rest van de wereld hun producten verkopen. Onder andere kledingketen JBC en supermarktgroep Colruyt doen dat.

Supermarkten

Met zijn Hema-winkels zet Alibaba zijn eerste stappen in de offline wereld. De Chinese Hema's lijken op klassieke supermarkten, maar elk product heeft een code die je met een smartphone kunt scannen waarna er uitgebreide info over het product op je scherm verschijnt. In de winkels kun je online bestelde producten afhalen of bestellen om ze nadien thuis geleverd te krijgen.

De Hema-keten van Alibaba bestaat al sinds 2015, maar komt nu pas internationaal in de kijker te staan. Er zijn in China in totaal 13 Hema-winkels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud