IKEA start met nachtwerk

IKEA levert voortaan ook meubelen aan huis. Werknemers zullen daarvoor ook 's nachts ingezet worden. ©BELGAIMAGE

IKEA gaat in België online bestelde meubelen bij klanten thuis leveren. De pakjes vertrekken ’s nachts vanuit de Belgische winkels en magazijnen. ‘Dit kan België nieuwe jobs opleveren.’

Goed nieuws voor de geplaagde Belgische winkelsector. Een week nadat Carrefour heeft aangekondigd dat het 1.233 jobs schrapt omdat het klanten verliest aan buitenlandse webwinkels raakt bekend dat IKEA in België e-commerce wil organiseren.

Vanuit de acht Belgische winkels en het magazijn in Winterslag (bij Genk) vertrekken binnenkort online bestelde pakjes naar klanten thuis.

De Belgische IKEA-directie heeft daarover een principeakkoord bereikt met de vakbonden, vernam De Tijd. ‘Er lopen verregaande gesprekken, maar omdat nog niets getekend is, onthouden we ons van commentaar’, zegt IKEA-woordvoerder Annelies Nauwelaerts.

Werken tot middernacht

IKEA heeft sinds anderhalf jaar een webwinkel in België, maar klanten moeten hun pakjes zelf ophalen in de winkels of in een van de 16 afhaalpunten.

Het personeel krijgt bonussen van 50 en 100 procent. Maar IKEA maakt dan ook veel winst.
Myriam nevelsteen
Vakbondsvertegenwoordigster

Voor de thuisleveringen werkt het magazijnpersoneel van IKEA binnenkort tot middernacht. Nu stopt het personeel in de week om 20 uur en op vrijdag om 22 uur. ‘Extra jobs levert de vernieuwde webwinkel voorlopig niet op’, zegt Erwin De Deyn van de vakbond BBTK. ‘Maar als de webwinkel een succes wordt, is de kans groot dat er op termijn wel jobs bijkomen.’

IKEA biedt werk aan 4.327 mensen, van wie 261 in het magazijn en 3.641 in de winkels. Die genereerden vorig jaar 903 miljoen euro omzet.

Werknemers mogen zelf kiezen of ze laat werken. Wie dat doet, krijgt in de week een bonus van 50 procent. Op zaterdag wordt het loon zelfs dubbel uitbetaald.

Een stevige prijs voor IKEA, terwijl de loonkosten in België volgens de winkelfederatie Comeos sowieso al zo’n 20 procent hoger liggen dan in de omringende landen. ‘De bonus is nooit een probleem geweest voor de directie’, zegt Myriam Nevelsteen van de vakbond LBC-NVK. ‘Het bedrijf maakt dan ook veel winst in ons land.’

Minder klanten in de winkels

Niet alle pakjes zullen uit België komen. Kleinere meubelen komen uit Duitse IKEA-magazijnen. Accessoires zoals potten en pannen vertrekken vanuit de Belgische winkels en grote meubelen vanuit het Limburgse magazijn.

Met zijn vernieuwde webshop wil IKEA zijn klantenbestand op peil houden. Klanten kopen steeds vaker online en zeker jongeren laten de grote IKEA’s in de stadsrand vaker links liggen, waarschuwde de CEO van Inter IKEA Torbjörn Lööf afgelopen oktober nog. Vorige maand borg IKEA zijn plannen voor een nieuwe winkel in het noorden van Antwerpen op.

Het nieuws is een opsteker voor België. Ruim de helft van wat Belgen online kopen, bestellen ze bij buitenlandse webwinkels. Door een jaar geleden nachtwerk toe te laten, probeerde de regering het tij te keren. IKEA is na Schoenen Torfs en de elektroketen Vanden Borre het derde bedrijf dat gebruikmaakt van de nieuwe e-commercewet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud