IKEA verkoopt voortaan ook zonnepanelen

Solarcentury-directeur Susannah Wood (links) en IKEA België-CEO Catherine Bendayan. ©Frédéric Pauwels / HUMA

Vanaf vandaag verkopen de Belgische IKEA-meubelwinkels zonnepanelen. Door 6 tot 10 procent onder de marktprijs te gaan willen de Zweden klanten weglokken bij gevestigde waarden als Engie Electrabel en EDF Luminus.

‘Sinds IKEA nog enkel ledlampen verkoopt, zijn die fors goedkoper geworden. Op dezelfde manier willen we vanaf nu de prijs van zonnepanelen verlagen.’ Zo maakt Catherine Bendayan, de CEO van IKEA België, duidelijk wat de meubelketen wil bereiken met de verkoop van zonnepanelen. Vanaf vandaag kunt u ze bestellen op de IKEA-website, begin volgend jaar ook in de IKEA-winkels. ‘Wij bieden zonnepanelen 6 tot 10 procent goedkoper aan dan de concurrentie.’

Het leggen van de zonne panelen moet in één tot twee maanden geklaard zijn.
Catherine Bendayan
CEO IKEA België

Met die demarche wil IKEA mensen die overwegen zonnepanelen te installeren op hun dak weghalen bij andere installateurs. In Vlaanderen zijn dat enkele tientallen kmo-spelers, maar ook grote energieleveranciers zoals EDF Luminus en Engie Electrabel. Toen die laatste in de zomer van 2016 zonnepanelen begon aan te bieden claimde hij dat klanten hun installatie op negen tot tien jaar terugverdiend zouden hebben. IKEA gaat voor een terugverdientermijn van zes tot tien jaar.

Installatie

De Zweedse interieurketen zal samenwerken met de Britse zonnepanelenmaker en -installateur Solarcentury, die de installatie voor zijn rekening neemt. U zult op de parking van IKEA dus geen mensen zien zeulen met zonnepanelen en uw buurman zult u ook niet mokkend aantreffen op zijn dak met een zonnepaneel in de ene hand en een inbussleutel in de andere. ‘Zonnepanelen kopen is nog steeds erg ingewikkeld en dat willen we veranderen’, zegt Bendayan.

‘Klanten moeten de zonnepanelen niet zelf monteren, zoals onze meubelen. Ze kunnen in onze winkels en op onze website een lijst met makkelijke vragen beantwoorden. Zo verzamelen wij en Solarcentury basisinformatie over het dak van de klant. Die zal ook een raming krijgen van de kostprijs van de installatie.’

©MEDIAFIN

Nadien komt er een vertegenwoordiger van Solarcentury langs bij de kandidaat-koper. Hij voert metingen uit en spreekt met de particulier af welke installatie wordt geplaatst. Een tijd later komt de installateur terug om de panelen op het dak te leggen. ‘De klus moet in één tot twee maanden geklaard zijn’, zegt Bendayan.

Solarcentury zal IKEA dus gebruiken om een groot publiek te bereiken. Dat is geen ongewone praktijk. Engie installeert zijn zonnepanelen ook niet zelf, maar werkt daarvoor samen met het Amerikaanse Sungevity. In het geval van IKEA zal het gros van de omzet en de winst die een installatie oplevert naar Solarcentury gaan. ‘IKEA krijgt een commissie van een paar procent per verkoop’, zegt Bendayan.

E-commerce

De samenwerking moet er vooral toe bijdragen dat klanten een extra reden hebben om naar de IKEA-winkels te gaan. In België neemt het aantal IKEA-bezoekers nog steeds toe. Bijgevolg steeg de omzet vorig jaar met 8 procent naar 903 miljoen euro. Maar als IKEA nog wil groeien, moet het nog meer klanten lokken. Enkele dagen geleden gaf Torbjörn Lööf, de CEO van moedergroep Inter IKEA, aan dat in sommige landen minder volk over de vloer komt in IKEA-winkels door de groeiende e-commerce.

Met het zonnepanelenproject kan IKEA-België ook mensen naar zijn website lokken. Dat is interessant voor het bedrijf, dat sinds een jaar een webwinkel heeft. IKEA heeft in België al meer dan twintig afhaalpunten, waar klanten online bestelde spullen kunnen afhalen. Vanaf begin volgend jaar wil IKEA ook meubelen bij de klanten thuis leveren.

Hoeveel marktaandeel IKEA en Solarcity met hun zonnepanelen willen veroveren, geven ze niet vrij. België is het vijfde land waar IKEA zonnepanelen verkoopt, na het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland en Zwitserland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content