Advertentie
reportage

Indiërs eten massaal Belgische appels

©ANP

India is na Europa de belangrijkste afzetmarkt voor Belgische appels geworden. Om de Russische boycot te verteren, willen de fruittelers in India ook de peren aan de man krijgen. ‘Maar de peer heeft zijn uitzicht niet mee.’

Op de receptie van de Belgische ambassade tijdens het staatsbezoek lieten koning Filip en koningin Mathilde zich gewillig fotograferen aan een speciaal daarvoor voorzien fruitstalletje. De Indische kok van de ambassade creëerde tegelijkertijd Indische gerechten op basis van Belgische appels en peren. En na afloop kregen de aanwezige Indiërs een Belgische appel en peer mee naar huis. Kosten noch moeite werden gespaard om het Belgisch fruit bij de Indiërs extra in de verf zetten. 

De fruitboeren worstelen nog steeds met de invoering van het Russisch handelsembargo in 2014. Daarmee reageerden Poetin en co op de sancties die Europa had afgekondigd na de inval van Rusland inde Krim-regio en de Russische inmenging in de burgeroorlog in Oekraïne.

©MEDIAFIN

Na de boycot kelderden de prijzen en kwamen producenten in moeilijke papieren, want voor 2014 ging een op drie Belgische peren en tien procent van de Belgische appelen naar Rusland.

Het werd pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is om niet te veel van één land af te hangen, zegt Gert Van Causenbroeck van het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Sindsdien verruimen de fruittelers hun export naar landen buiten Europa. Zo zijn de eerste appels en peren na de nodige diplomatieke inspanningen deze week op weg naar Brazilië en Vietnam. 

Vers fruit

Dit jaar halen we al de magische kaap van 10 miljoen kilo Belgische appels.
Gert Van Causenbroeck
VLAM

In India is de Belgische appel al een groot succes. 'Enkele jaren geleden was de export richting India verwaarloosbaar. Dit jaar halen we al de magische kaap van 10 miljoen kilo Belgische appels', zegt Van Causenbroeck.

India is zo in een paar jaar tijd de belangrijkste niet-Europese afzetmarkt voor Belgische appels geworden.

'Het inkomensniveau in India stijgt en die grote groep consumenten met hogere inkomens geeft steeds meer geld uit aan verse voeding zoals fruit', zegt Van Causenbroeck. Bovendien is de retail in de Indiase steden steeds beter georganiseerd.'

Die bruine onderkant is doffe ellende, want de hele wereld denkt dat het om rot fruit gaat.
Filip Fontaine
Topman BelOrta

De fruittelers hopen dat succes kopiëren in India voor de peer. De Conference peer werd in een aantal grote Indiase supermarkten verkocht en ook op de vroegmarkten in Mumbai, New Delhi en Bangalore verkocht.

Maar je mag beide niet vergelijken, zegt Filip Fontaine, topman van de fruit- en groentenveilingen BelOrta. 'De peer heeft zijn uitzicht niet mee. Die bruine onderkant is doffe ellende, want de hele wereld denkt dat het om rot fruit gaat. Je moet mensen dus echt laten proeven van je product.'

Breekpunt

Belorta tekent donderdag een contract met IG International, een Indische importeur van groenten en fruit. 'We staan op het breekpunt om ook verse groenten zoals tomaten, komkommer en paprika in te voeren', zegt Fontaine. 

Wordt India voor het Belgisch fruit het nieuwe Rusland? 'Er komt geen nieuw Rusland', zegt Fontaine.

'Zelfs als de grenzen in Rusland weer opengaan, zullen onze exportcijfers daar naartoe nooit meer hetzelfde zijn. We hebben geen andere keuze dan te diversifiëren en kleinere volumes naar meer bestemmingen te exporteren. Dat is moeilijker, maar het maakt ook dat onze boeren niet meer afhangen van de geopolitieke situatie in één land.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud