Karaattaks jaagt belastingen diamantairs omhoog

©Photo News

Volgende week wordt de karaatttaks goedgekeurd. De diamantbedrijven zullen fors meer belastingen moeten ophoesten.

Hoe gaat die karaattaks er uitzien? Diamantairs zullen niet langer vennootschapsbelasting betalen op de winst die ze elk jaar aangeven. De karaattaks wordt berekend op hun omzet. Met die omzetcijfers kunnen de diamantairs moeilijk knoeien want het Diamond Office registreert alle transacties in Antwerpen. Ook de oeverloze discussies met de fiscus over de juiste waarde van hun diamantvoorraad, waarmee de diamantairs hun belastingsvoet kunnen kleuren, doen er dan niet meer toe. De karaattaks verplicht de diamantairs om 33,99 procent belasting te nemen op 2,1 procent van hun omzet.

Een belangrijke kanttekening is dat de diamantairs nog altijd belastingaftrekken mogen gebruiken. Ze zullen nog altijd verliezen uit vorige jaren en fiscale aftrekposten, zoals de notionele intrest en beroepskosten, mogen aangeven waarmee ze de karaattaks kunnen drukken. Daarom is er toch een minimumpercentage ingevoerd, als vergrendeling. De diamantairs zullen altijd minstens op 0,55 procent van hun omzet belasting moeten betalen.

©Mediafin

Hoveniersstraat

De Tijd nam de proef op de som, voordat de karaattaks volgende week definitief door het parlement is gejaagd. We verzamelden alle nuttige gegevens van de honderd grootste diamantbedrijven in ons land. Zoals hun omzetcijfers, winsten en belastingsbijdragen van de voorbije drie jaren (2015,2014 en 2013). Van die 100 grootste diamantbedrijven hebben er 75 een postbusnummer in de bekende Hoveniersstraat in het hoog beveiligde Antwerpse diamantkwartier. Er zijn meer dan 1.400 diamantbedrijven actief in ons land, maar de honderd grootste diamantairs, met Eurostar Diamond Traders en Rosy Blue bovenaan de lijst, zijn samen goed voor 90 procent van de belastingen die de hele diamantsector ophoest.

De Antwerpse Hoveniersstraat, waar de meeste diamantbedrijven zijn gevestigd. ©Sofie Van Hoof

Wat vertelt die berg aan bedrijfsgegevens ons over de belastingen die de diamantairs nu al betalen? De 100 grootste diamantbedrijven betaalden voor 2015 ruim 18,1 miljoen euro aan belastingen. Dat was meer dan de vorige jaren, met 17,88 miljoen euro in 2014 en slechts 13,26 miljoen euro belastingen in 2013. De grootste belastingbetalers vorig jaar waren Rosy Blue van baron Dilip Mehta (bijna 5 miljoen euro), de firma Diamond Trading (3,7 miljoen euro) en Eurostar Diamond Traders (1,3 miljoen euro).

Zeven keer meer

Zal dat veranderen met de karaattaks? Als we voor de honderd grootste berekenen hoeveel karaattaks ze zouden hebben betaald op hun omzet van 2015, is de uitkomst verbluffend. Als de 100 diamantbedrijven het maximum betalen van 33,99 procent belasting op 2,1 procent brutomarge op hun omzet komen we uit bij 134 miljoen euro belasting. Dat is ruim zeven keer meer dan de 18 miljoen euro die de honderd grootste voor 2015 betaalden.

©Mediafin

Natuurlijk is elk diamantbedrijf anders en kunnen ze die maximale belasting nog verminderen met aftrekposten. Daarom berekenden we ook even hoeveel belastingen ze minimum zullen betalen met de karaattaks. Als we 33,99 procent belasting berekenen op de minimale brutomarge van 0,55 procent van de omzet komen we uit bij een bedrag van 35 miljoen euro, wat ook nog bijna het dubbele is van wat de 100 grootste diamantbedrijven nu betalen aan belasting.

De diamantairs zijn niet verrast dat ze door de karaattaks meer belastingen zullen moeten betalen. ‘Dit hadden we verwacht. En we hebben het ervoor over want we willen vooral meer rechtzekerheid’, is de reactie.

‘Dit hadden we verwacht. We hebben het er voor over, want we willen vooral meer rechtzekerheid. Zonder fiscale zekerheid kunnen we niet ondernemen.’
AWDC, de koepelorganisatie van de diamantsector

‘De diamantairs zijn vragende partij voor een transparant en stabiel fiscaal klimaat. Die rechtzekerheid is essentieel om te kunnen ondernemen,’ zegt Margaux Donckier, woordvoerster van de koepelorganisatie voor de diamantindustrie AWDC. ‘We waren ons ervan bewust dat we met de karaattaks meer zouden moeten betalen, maar we hebben het er voor over.’

Een nieuwe elan

De diamantkoepel is er zelfs van overtuigd dat de karaattaks de sector een nieuwe elan zal geven en diamantbedrijven zal aantrekken. Veel diamantairs verlieten Antwerpen in de voorbije jaren net omwille van de fiscale onzekerheid. Toen Dubai ongeveer tien jaar geleden opkwam als diamantcentrum met gunstige fiscale voorwaarden, hadden veel diamantairs daar oor naar. AWDC stelt dat veel van die bedrijven nu zullen terugkomen. ‘We spreken regelmatig met onze stakeholders en uit die gesprekken is duidelijk naar voor gekomen dat ze bereid zijn terug een bedrijf op te richten in Antwerpen als er voldoende rechtzekerheid is. Volgens onze berekeningen zal onze omzet dan ook met 10 à 15 procent stijgen na de invoering van de karaattaks’, stelt Donckier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect