Louboutin daagt Amazon voor Brusselse rechter

Een Amerikaanse douanebeambte toont een partij onderschepte namaak-Louboutins. ©AFP

Het Franse luxeschoenenmerk Louboutin spant een procedure aan tegen Amazon wegens de verkoop van namaak van zijn bekende schoenen met rode zolen.

Louboutin wordt in de zaak verdedigd door de Belgische merkenrechtspecialist Thierry Van Innis (Van Innis & Delarue). Hij argumenteert dat de Amerikaanse e-commercereus zich schuldig maakt aan actieve marketing van nagemaakte goederen.

Daarmee gaat hij een stap verder dan gebruikelijk is in dergelijke rechtszaken. Meestal worden e-commerceplatformen als Amazon alleen aangeklaagd voor het hosten van illegale inhoud. In dat geval krijgen ze alleen een waarschuwing dat ze die inhoud moeten verwijderen.

Volgens Edward Taelman, de raadsman van Amazon, werken beide bedrijven al 2,5 jaar goed samen om het merk Louboutin te beschermen. Als Louboutin namaakproducten op de site ontdekt, wordt Amazon verwittigd en haalt het die producten meteen weg, luidt het.

Maar volgens Van Innis is er wel degelijk sprake van een ‘actieve commercialisering’ van namaakproducten door Amazon, aangezien het e-commercebedrijf die producten zelf opslaat, verkoopt en verzendt.

Woensdag was er een eerste hoorzitting voor de Brusselse rechtbank van koophandel. De pleidooien zullen in juni plaatsvinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect