Moeder Fred & Ginger helft groter door Nederlanders

FNG is begonnen als een maker en verkoper van kinderkleding, maar tegenwoordig ligt de nadruk op damesmode. ©Dries Luyten

Het Belgische modebedrijf FNG (Claudia Sträter, CKS, Fred & Ginger en Expresso) verwerft wellicht de controle over zijn Nederlandse concurrent R&S.

In januari kondigden R&S Retail Group en FNG Group al aan dat ze ‘een samenwerking’ overwogen. Nu wordt duidelijk dat het de bedoeling is dat R&S FNG overneemt. Op die manier belandt het Belgische FNG in Nederlandse handen, maar de Belgische aandeelhouders van FNG zullen ook in het fusiebedrijf de lakens uitdelen. ‘Het is de bedoeling dat onze aandeelhouders 85 tot 90 procent van de aandelen in het fusiebedrijf zullen krijgen’, zegt Dieter Penninckx, de CEO van FNG.

Dat het om een omgekeerde overname gaat, blijkt ook uit het feit dat het de bedoeling is om het hoofdkantoor in Mechelen te houden. 'FNG is een netwerk van verschillende bedrijven en dat netwerk wordt nu uitgebreid', zegt Rens van de Schoor, de CEO van R&S. 'Maar als je dan toch een gebouw hét hoofdkantoor wilt noemen, zal dat wellicht in België liggen.'

De overname zal gebeuren door een ruilbod. R&S zal per FNG-aandeel 17,2 nieuw uit te geven gewone aandelen in R&S aanbieden en per FNG-warrant 8,6 nieuw uit te geven gewone aandelen in R&S. De hoofdaandeelhouders zijn Penninckx, zijn vrouw Anja Maes en zijn vriend Manu Bracke. Ook het beurshuis Econopolis en Emiel Lathouwers, de oprichter van outdoorketen A.S. Adventure, zijn aandeelhouder.

Volwaardige beursnotering

Dat R&S, dat met een omzet van zo’n 100 miljoen euro, het dubbel zo grote FNG (250 miljoen euro omzet) wil overnemen en niet omgekeerd, komt door het feit dat RNS in tegenstelling tot FNG een volwaardige beursnotering heeft, op de eerste markt van de Amsterdamse beurs. FNG heeft een notering op de niet-gereglementeerde markt van de Brusselse beurs. De overname is dus een kans voor FNG om een volwaardige beursnotering te pakken te krijgen.

Een andere reden is het feit dat het zwaartepunt van FNG zich nu al in Nederland bevindt. FNG hield zich vroeger vooral bezig met kinderkleding, maar tegenwoordig is dameskleding de spil van het bedrijf. Door in de afgelopen jaren Nederlandse ketens zoals Claudia Sträter, Steps en Superstar te hebben overgenomen, is FNG een niet te negeren speler geworden op de Nederlandse modemarkt.

250
FNG group boekt een omzet van 250 miljoen euro en is daarmee een stuk groter dan R&S, dat een omzet van 100 miljoen euro boekt.

Ook R&S is een grote vrouwenmodespeler. De holding van de Nederlander Rens van de Schoor is vooral bekend als eigenaar van de Nederlandse keten Miss Etam, die niet te verwarren is met de in ons land actieve lingerieketen Etam. Miss Etam verkeerde meer dan een jaar geleden nog in zwaar weer, maar Van de Schoor herstructureerde de keten en nu is ze weer winstgevend.

‘Door samen te gaan, worden we beiden sterker. De modesector staat onder druk’, zegt Penninckx. ‘R&S kan profiteren van ons doeltreffende aankoopplatform, terwijl wij kunnen genieten van de kennis die R&S heeft op vlak van logistiek en e-commerce.’

Brantano

Van de Schoor hoopt Miss Etam door samen te gaan met FNG trendyer te maken. Nu koopt Miss Etam al zijn kleding in bij externe producenten. 'Maar we willen meer eigen kleding maken en daar is FNG heel sterk in. Het maakt al zijn kleding zelf. Miss Etam is een kledingbedrijf, terwijl FNG een modebedrijf is.'

Het is niet de eerste keer dat Penninckx en Van de Schoor de handen in elkaar slaan. Midden januari kondigden ze aan dat ze samen met schoenenondernemer Wouter Torfs en zijn familie de schoenwinkelketen Brantano overnemen. Dat deden ze op eigen houtje en niet met hun bedrijven R&S en FNG. Brantano blijft dan ook buiten de overname van FNG door R&S, die naar verwachting voor de zomer zal zijn afgerond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud