Monsterboete in kartelzaak supermarkten

Colgate-Palmolive bracht de zaak over de prijsafspraken bij de supermarkten aan het licht, en ontsnapt aan een boete. ©BELGAIMAGE

Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft een monsterboete van 174 miljoen euro opgelegd aan een groep supermarkten en fabrikanten voor hun betrokkenheid bij prijsafspraken met verzorgingsproducten in de periode 2002-2007.

Dat meldt de Belgische Mededingingsautoriteit in een persbericht. De zwaarste boete is voor Carrefour, dat 36,3 miljoen euro moet betalen. Daarna volgen Colruyt (31,6 miljoen), Procter&Gamble (29,1 miljoen) en Delhaize (24,9 miljoen).

Voor supermarktgroep Colruyt heeft de boete van 31,6 miljoen euro belangrijke gevolgen. Het bedrijf publiceert dinsdag zijn resultaten over het boekjaar 2014/15. En de boete wordt nog ingeboekt in dat boekjaar, waardoor de winstprognose niet meer haalbaar is.

Colruyt mikte op een groepswinst die het cijfer van vorig boekjaar moest 'evenaren of licht overschrijden'. 'Dat gaan we nu natuurlijk niet meer halen', zegt financieel directeur Marc Hofman. 'Er is vrijdag nog een raad van bestuur bijeen gekomen om de jaarrekeningen goed te keuren. Omdat het akkoord met de Mededingingsautoriteit vrijdag is ondertekend, hebben wij de boete nog ingeboekt als gebeurtenis na balansdatum.'

Dat de supermarktgroep de boete aanvaardt, heeft volgens Hofman meerdere redenen. 'Wij aanvaarden dat wij in een beperkt aantal gevallen inbreuken hebben begaan op de regels', aldus Hofman. 'Daarnaast wilden we vermijden dat we in een jarenlange procedureslag zouden verzeilen.'

De zaak kwam aan het licht door klokkenluider Colgate-Palmolive. Dat bedrijf ontsnapt op die manier aan een boete. GSK trof een minnelijke schikking, en wist zo zijn boete te halveren tot een half miljoen euro. Reckitt Benckiser bedong een clementie van 25 procent op zijn boete, en moet nog 5,1 miljoen euro betalen.

Maar dat wil niet zeggen dat de andere bedrijven hun onschuld nog staande houden. 'De ondernemingen hebben hun deelneming aan de inbreuk, zoals beschreven in de beslissing, erkend en de voorgestelde sanctie aanvaard', zegt de Mededingingsautoriteit in een persbericht. 'Daardoor konden ze genieten van een vermindering van de boete met 10 procent.'

Dat de boetes voor de supermarkten merkelijk hoger liggen dan voor de fabrikanten van de betrokken producten in de rayons drogisterij, parfumerie en hygiƫneproducten - Procter & Gamble uitgezonderd - komt omdat die supermarkten volgens de Mededingingsautoriteit de motor waren van de prijsafspraken. 'De feiten die in de beslissing in aanmerking werden genomen tonen aan dat het centrum van de inbreuk zich op het niveau van de grootdistributie bevond', klinkt dat in het persbericht.

Provisie

Voor Colruyt heeft het nieuws geen onbelangrijke gevolgen voor de jaarresultaten die het morgen dinsdag presenteert (zie inzet). Ook Delhaize moet de boete inboeken, maar had zich al enigszins voorbereid. 'Delhaize heeft al een provisie van 16,1 miljoen euro voorzien in het eerste trimester van 2015 en neemt akte van het volledige bedrag van 24,9 miljoen euro', klinkt het in een persbericht.

De boete komt ongelegen voor Delhaize, dat in het laatste kwartaal van vorig jaar al de kosten van zijn Belgische herstructurering moest inboeken, goed voor 137 miljoen euro. De winstgevendheid stond in het eerste kwartaal al flink onder druk omdat de supermarktgroep in zijn prijzen moest snoeien om klanten terug te winnen die waren verloren gegaan door de stakingsacties van vorig jaar. Nu moet de Belgische topman Denis Knoops opnieuw geld opzij zetten dat hij goed kon gebruiken voor dat charmeoffensief.

Ahold-gesprekken

Keerzijde van de medaille is dat het kartelonderzoek nu niet langer een onbekende factor is aan de onderhandelingstafel waar Delhaize fusiegesprekken voert met Albert Heijn-moeder Ahold. Die gesprekken zijn nog steeds aan de gang, maar de onzekerheid over de boete was een vervelend kiezeltje in de schoenen van de onderhandelaars. De vraag is nu of 24,9 miljoen euro een betekenisvolle impact zal hebben op de waardering van Delhaize in de operatie.

Hieronder het gedetailleerde overzicht van de boetes voor de verschillende bedrijven:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud