Nederlandse supermarkt Jumbo lonkt naar België

Jumbo is op Albert Heijn na de grootste keten van Nederland. ©Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Jumbo, na Albert Heijn de tweede supermarkt van Nederland, bestudeert of het over enkele jaren winkels kan openen in België.

Na Ahold Delhaize  (Albert Heijn en Delhaize) is de kans groot dat binnenkort een nieuwe Nederlandse supermarktgroep haar opwachting maakt in België. De warenhuisketen Jumbo overweegt om in België winkels te openen, zegt financieel directeur Ton van Veen aan het vakblad Gondola. Aan De Tijd bevestigt een woordvoerder dat een komst naar België nu niet aan de orde is, maar wel wordt onderzocht.

Jumbo is een familiebedrijf dat in de afgelopen tien jaar door overnames uitgroeide tot het nummer twee van Nederland.

'Ons meerjarenplan bevat de optie dat we de Belgische markt betreden. Laat me zeggen dat we het zeker niet uitsluiten', zegt Van Veen. 'Voor dit of komend jaar is het nog niet, we willen eerst kijken welke mogelijkheden er zijn. Het vergt een goeie voorbereiding en strategie als we naar België gaan.'

Al enkele jaren wordt gespeculeerd op de komst van Jumbo in België, maar voor het eerst geeft een topfiguur van het bedrijf toe dat Belgische winkels worden overwogen. Jumbo nam in het verleden al stappen om Belgische klanten aan te trekken in zijn winkels vlak over de grens. In die grenswinkels liggen sinds begin 2016 zo'n 50 producten die populair zijn in België.

Familiebedrijf

Jumbo is op Albert Heijn na de grootste keten van Nederland. Het bedrijf ontstond 90 jaar geleden in Veghel. Dat ligt vlak over de Belgische grens, tussen Eindhoven en 's Hertogenbosch. Ook in Breda heeft Jumbo een magazijn dat vlak bij België ligt. Jumbo is volledig in handen van de familie Van Eerd.

Tien jaar geleden was Jumbo nog een vrij kleine speler, maar na de overname van Super de Boer in 2009 en C1000 in 2012 zette de keten zich nationaal op de kaart. Jumbo genereert met zijn 580 winkels een omzet van 6,7 miljard euro, goed voor 19 procent van de Nederlandse markt, terwijl Albert Heijn zo'n 35 procent in handen heeft.

Albert Heijn achterna

Als Jumbo naar België komt, zou het dezelfde weg opgaan als zijn grote concurrent Albert Heijn. Die keten opende in 2011 zijn eerste Belgische winkel en telt intussen 37 verkooppunten in België. In 2016 nam moederbedrijf Ahold de Belgische supermarktgroep Delhaize over. Het tot Ahold Delhaize omgedoopte bedrijf is na Colruyt Group  de grootste supermarktspeler van België.

Jumbo zal flink de armen uit de mouwen moeten steken als het wil inbreken op de Belgische markt. Ons land staat erom bekend veel supermarkten per inwoner te tellen, al ontbreken precieze statistieken.

Door de grote concurrentie krijgen een aantal spelers het lastig. Colruyt groeit nog qua omzet, maar de winst staat onder druk. Ook Delhaize heeft het moeilijk om te blijven groeien, net zoals Carrefour. De omzet van Aldi groeide vorig jaar met 3,5 procent naar 2,9 miljard euro, maar de nettowinst daalde wel met 16 procent naar 64,7 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud