Nettowinst Greenyard fors hoger

Ondernemer Hein Deprez, de hoofdaandeelhouder van Greenyard ©Thomas De Boever

De operationele winst van Greenyard daalde het afgelopen halfjaar. Maar netto steeg de winst met liefst 70 procent. Dat komt door kostenbesparingen.

De nettowinst van de Belgische beursgenoteerde groente- en fruitverwerker Greenyard  is tussen  maart en september met liefst 72,2 procent gestegen naar 11,7 miljoen euro.

37,3%
De belastingvoet van Greenyard daalde in de eerste jaarhelft van 47,2 procent naar 37,3 procent

Die winst wordt gepuurd uit 2,1 miljard euro omzet, 2,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De recurrente operationele kasstroom (rebitda) daalde ook, met 5,5 procent naar 73,4 miljoen euro. Die cijfers liggen iets onder de analistenverwachtingen.

Dat het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver er netto toch op vooruit gaat, komt in hoofdzaak doordat Greenyard bijna een jaar geleden zijn schuld herschikte. ‘Daardoor hebben we nu 7,5 miljoen euro aan rentelasten uitgespaard’, zegt financieel directeur Carl Peeters. ‘We zitten op het juiste traject om er in het volledige boekjaar 15 miljoen euro mee uit te sparen, zoals beloofd.’

Slecht weer

Operationeel presteerde Greenyard zwakker door slecht weer. ‘Door de droge zomer vorig jaar mislukte de oogst, waardoor een aantal producten niet te krijgen waren’, zegt CEO Marleen Vaesen.

Van onze basisproducten in blik en glazen potten hebben we de prijzen moeten verlagen en in de versafdeling zagen we bijvoorbeeld hoe grote merken als Chiquita banen verkochten aan erg lage prijzen.
Marleen Vaesen
CEO Greenyard

Daarbovenop kwam dat de concurrentie de prijzen onder druk zette. ‘Van onze basisproducten in blik en glazen potten hebben we de prijzen moeten verlagen en in de versafdeling zagen we bijvoorbeeld hoe grote merken als Chiquita bananen verkochten aan erg lage prijzen.’

Een andere negatieve factor waren de wisselkoersen. ‘Door de daling van de waarde van de Britse pond, boekten we in het Verenigd Koninkrijk minder winst.’

Om de effecten van het slechte weer en prijzenslagen te compenseren, probeert het wereldwijd actieve Greenyard te besparen. In Duitsland, Polen, België en het Verenigd Koninkrijk werden vennootschappen gefuseerd. ‘Twee jaar geleden bestond Greenyard nog uit 125 vennootschappen. Nu uit 80’, zegt Peeters.

Minder belastingen

‘Wanneer de vennootschappen fuseren, proberen we ook onze belastingvoet naar omlaag te krijgen. Die daalde in de eerste jaarhelft van  47,2 procent naar 37,3 procent.’Over de jaarhelft die nu bezig is doet de directie geen voorspellingen..

Greenyard telt meer dan 9.000 werknemers en is actief in 25 landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content