Opvolger McGregor alweer failliet

©ANP

Doniger Fashion Group, het Nederlandse moederbedrijf van de modemerken Gaastra, McGregor en Adam menswear, is failliet.

Doniger had maandag al bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd omdat niet meer aan de lopende verplichtingen kon worden voldaan. Nu volgt het faillissement van de groep.

De winkels van de drie merken blijven voorlopig wel open. Dat gebeurt volgens de curator om ‘de kansen op een succesvolle verkoop van de boedel en het behoud van zo veel mogelijk werkgelegenheid te vergroten'. Ook de webshops blijven vooralsnog in de lucht.

Doniger, dat ontstond als doorstart van het eerder al failliet gegane McGregor, telt 600 voltijdse banen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Er zijn 53 winkels in Nederland en 22 in België, Frankrijk en Duitsland.

McGregor ging vorig jaar failliet als gevolg van een schuldenlast van tientallen miljoenen euro's. Het bedrijf maakte als Doniger Fashion Group een doorstart in afgeslankte vorm onder de voormalige eigenaars NIBC Bank, Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst en Ben Kolff. Die deden een bod van 26 miljoen euro, waarvan het grootste deel bestond uit het wegstrepen van openstaande vorderingen. Uiteindelijk hoefden ze slechts 1,8 miljoen euro over te maken.

De nieuwe directie bestond daarna uit twee (oud-)managers van het kledingbedrijf. Zo'n 370 van de destijds 500 Nederlandse medewerkers behielden hun baan.

Bij de afvloeiingsregeling ontsloeg Doniger vervolgens te veel oudere werknemers. Daar werd het bedrijf voor veroordeeld wegens leeftijdsdiscriminatie. De vakbond CNV was nog in onderhandeling over een vergoeding voor die ontslagen oud-werknemers.

Tegen CNV-bestuurder Roos Rahimi gaf Doniger al eerder toe bezig te zijn met het afstoten van de winkels. ‘Dit is een trieste zaak. Ik hoop niet dat dit faillissement een manier is om verder te snijden in het bedrijf.’

Over de manier waarop faillissementen worden gebruikt, is Rahimi sceptisch. ‘Je ziet bij veel winkelketens dat ze pas na een faillissement worden overgenomen en dat dat wordt gebruikt om de kosten terug te brengen. Ik zou de politiek willen vragen daar eens beter naar te kijken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n