Advertentie
Advertentie

Belgische gevolgen herstructurering Carrefour onduidelijk

Carrefour Herstal ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De 11.500 Belgische werknemers van Carrefour houden hun adem in. De supermarktgroep kondigt een zware herstructurering aan, maar de werknemers bij ons kennen pas donderdag hun lot. ‘Op de werkvloer stijgt de spanning.’

De Belgische Carrefour-directie roept donderdag om 14 uur de vakbonden bijeen voor een bijzondere ondernemingsraad. Op die vergadering wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van het transformatieplan van Alexandre Bompard, de nieuwe CEO van de Franse Carrefour-groep , die 12.000 winkels heeft in meer dan 30 landen.

Die kondigde dinsdag aan dat in Frankrijk 2.400 jobs zullen verdwijnen. Of er ook in België jobs verdwijnen en hoeveel, is nog niet duidelijk. Carrefour liet dinsdag wel verstaan dat er in de hoofdkantoren in de hele wereld 'rationaliseringen' zouden komen.

De groep wil zijn aankoopdiensten ook meer groeperen. Door internationaal aan te kopen, kunnen supermarktgroepen lagere prijzen verkrijgen bij producenten.

Het is koffiedik kijken wat de Belgische directie precies zal aankondigen, maar bij het personeel stijgt de spanning al weken, zegt Tom Van Droogenbroeck van de vakbond ACLVB. Op de werkvloer wordt gespeculeerd over ontslagen, winkels die zouden worden gesloten of hypermarkten die zouden worden verkocht aan zelfstandige winkeluitbaters.

In Frankrijk leidden de spanningen al tot stakingen. In België zijn stakingen nog niet aan de orde. 'We wachten af tot donderdag', zegt Jan De Weghe van vakbond BBTK.

Ondermaatse prestaties

Carrefour gaat over tot herstructureringen omdat de groep al jaren ondermaats presteert. Vorige week nog kondigde het bedrijf aan dat de omzet in 2017 op vergelijkbare basis met amper 1,6 procent gestegen is naar 88,2 miljard euro. In 2016 bedroeg het groeitempo nog 3 procent. Bovendien daalde de bedrijfswinst met 15 procent naar 2 miljard euro. Eerder had Carrefour gezegd dat de winst met ‘maar’ 12 procent zou dalen.

CARREFOUR IN CIJFERS

  • 12.000 winkels en 384.000 personeelsleden in 30 landen.
  • 88,2 miljard euro omzet.
  • 2 miljard euro operationele winst.
  • 45 hypermarkten, 430 supermarkten en 290 buurtwinkels in België.
  • 11.500 Belgische werknemers.
  • 4,4 miljard euro omzet in België

 

In België bleef de omzet vorig jaar stabiel. Hij lag met 4,4 miljard euro amper 0,3 procent hoger dan in 2016. Hoeveel winst er in 2017 was in België, is niet bekend. In 2016 boekte Carrefour België 75,7 miljoen euro operationele winst, maar in vakbondskringen valt te horen dat een tiental hypermarkten verlieslatend is.

Die grote winkels, die naast klassieke supermarktproducten ook elektronica en interieurspullen verkopen, zijn het grote probleem van Carrefour. Ze worden steeds minder populair omdat klanten elektronica steeds vaker kopen bij andere ketens en bij webwinkels. De Franse supermarktreus heeft nog altijd geen afdoende antwoord gevonden op de opkomst van e-commerce.

Zondag

De hypermarkten staan ook onder druk omdat mensen hun voeding steeds minder in bulk kopen. Vroeger gingen gezinnen één keer per week winkelen en kochten ze meteen een hele voorraad producten. Tegenwoordig gaan zeker drukbezette, werkende mensen verschillende keren per week winkelen en kopen ze kleinere hoeveelheden. Ze laten de hypermarkten links liggen voor kleinere supermarkten en buurtwinkels. Dat die - in tegenstelling tot hypermarkten - ook vaak op zondag de deuren openen, doet Carrefours megasupermarkten nog meer afzien.

In december ontdekte De Tijd dat Carrefour overweegt meer hyper- en supermarkten hun deuren te laten openen op zondag. Om pendelende mensen beter van dienst te zijn wil de directie de winkels ook vroeger openen in de loop van de week. De vraag rijst of dat volstaat om alle hypermarkten weer winstgevend te maken.

Oudgedienden houden hun hart vast. In 2010 werd Carrefour geconfronteerd met dezelfde tendensen en problemen als vandaag. Toen kondigde de directie aan de hypermarkten grondig op te frissen, maar voerde ze ook een zware herstructurering door. Zeven supermarkten en negen hypermarkten sloten de deuren, waardoor 1.700 mensen hun job verloren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud