Regering versoepelt regels nachtwerk nogmaals

Met de nieuwe regels hoopt de regering Belgische webwinkels sterker te maken in de concurrentie met populaire Nederlandse en Duitse webwinkels.

Vanaf januari moeten bedrijven maar één vakbond overtuigen om personeel voor middernacht te laten werken, en niet langer drie.

De regering versoepelt de regels voor winkelbedrijven die 's nachts personeel willen inzetten om pakjes te maken voor hun webwinkel. Vanaf volgend jaar zullen ze hun winkelpersoneel tussen 20 uur en 5 uur kunnen laten werken en daarvoor moeten de bedrijven het akkoord krijgen van maar één van de vakbonden die vertegenwoordigd zijn bij hun bedrijf. Ook op zondag zullen de bedrijven mensen pakjes kunnen laten maken voor hun webwinkel. Dat meldt De Standaard en bevestigt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD).

Derde hervorming

Met de hervorming versoepelt de regering de regeling rond nachtwerk voor de derde keer. Tot voor kort was het voor bedrijven verboden om tussen 20 en 5 uur winkelpersoneel te laten werken. Daar kwam in 2016 verandering in.

53%
53 procent van het geld dat Belgen vorig jaar spendeerden via webwinkels, gaven ze uit in buitenlandse webwinkels.

Toch waren de bedrijven er niet blij mee, omdat ze vonden dat de nieuwe regels niet werkbaar waren. Ze moesten immers een akkoord sluiten met alle vakbonden die bij hun bedrijf vertegenwoordigd zijn.

In veel bedrijven gaat het om drie vakbonden en volgens veel bedrijfsleiders was het in de praktijk onmogelijk om elk van hen te overtuigen. De vakbonden beschuldigden de werkgevers ervan te weinig initiatief te nemen en niet bereid te zijn te onderhandelen.

Intussen slaagden amper twee winkelbedrijven erin om een akkoord af te sluiten over nachtwerk: schoenwinkelketen Torfs en elektroketen Vanden Borre. Ketens als Colruyt, Media Markt en Decathlon slaagden er nog niet in.

Sisser

Tijdens de onderhandelingen over het Zomerakkoord probeerde de regering de regels te versoepelen, maar dat liep op een sisser af. De regering besliste om nachtwerk mogelijk te maken met het akkoord van één vakbond. Maar wel pas na middernacht. Tussen 20 uur en middernacht zou nog steeds het akkoord van drie vakbonden nodig zijn.

Handelsfederatie Comeos, die de grote ketens vertegenwoordigt, reageerde erg boos. De hervorming zou in de praktijk niets veranderen. Niet nachtwerk na middernacht, maar ervóór is voor hen van cruciaal belang om buitenlandse concurrenten als Bol.com en Coolblue van antwoord te dienen. Om pakjes de dag na bestelling bij de klant thuis te leveren, moeten e-commercebedrijven ervoor zorgen dat de pakje rond middernacht aankomen bij de sorteercentra van postbedrijven zoals Bpost.

E-commerce en nachtwerk zijn een gevoelig thema in België. Veel Belgische bedrijven reageerden erg laat op de opkomst van e-commerce. Door lagere loonkosten en soepele regels rond nachtwerk waren het buitenlandse webwinkels als Bol.com, Coolblue en Zalando die de Belg leerden webwinkelen.

Belg koopt buitenlands

53 procent van het geld dat Belgen vorig jaar uitgaven via e-commerce, spendeerden ze bij buitenlandse webshops. Daardoor misloopt België volgens Comeos meer dan 13.000 jobs.

Bedrijven die actief zijn in de logistieke sector kunnen wel al jaren nachtwerk organiseren. Een succesvol voorbeeld is bijvoorbeeld Katoen Natie. Of speelgoedmaker Lego en Nike, die hun producten in Europa stockeren in magazijnen in België. De klaagzang over het Belgische e-commercebeleid van werkgevers in de de winkelsector zorgde dan ook voor heel wat ongenoegen bij hun collega's uit de logistieke sector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud